Ugrás a tartalomra

A szivárványos mezes meccset kihagyó muszlim PSG játékos megbüntetését követelik

A Paris Saint-Germain középpályása, Idrissa Gueye a hírek szerint kihagyta csapata szombati, Montpellier elleni 4-0-ás győzelmét, mert nem akart olyan mezben játszani, amelyen szivárványszínek szerepeltek.

A játékosok Franciaország-szerte viselték a különleges mezeket a hétvégén, szolidaritásuk kifejezésére, hogy megemlékezzenek a közelgő Homofóbia, Bifóbia és Transzfóbia Elleni Nemzetközi Napról, május 17-én, kedden.

Az Everton és az Aston Villa egykori játékosa, Gueye azonban, aki hithű muszlim, hiányzott a játékból. A meccset menedzsere, Mauricio Pochettino személyes okok miatt mondta le, de nem sérült meg. Ahogy a francia RMC Sport beszámolt róla, Gueye kihagyásának az az oka, hogy nem akart szivárványszínű mezt viselni. Azt is hozzáteszik, hogy Gueye kihagyta az egyenértékű emlékmérkőzést tavaly ugyanazon a hétvégén a PSG szerint gyomor-bélhurut miatt.

A Sportsmail felvette a kapcsolatot Gueye képviselőivel, hogy észrevételt tegyenek. Idrissa Gueye a hírek szerint kihagyta a PSG Montpellier elleni 4-0-s győzelmét, mert nem akart szivárványszínű mezt viselni. A PSG csapata különleges mezben lépett pályára a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni nemzetközi nap előtt kedden, május 17-én. Az egyik francia szövetség, amely a sportban a homofóbiával küzd – a Rouge Direct – cselekvésre szólította fel a Francia Ligát és a PSG-t annak érdekében, hogy megállapítsák Gueye motivációját a játék kihagyása mögött.

„A homofóbia nem vélemény, hanem bűncselekmény”

– írta vasárnap a testület a Twitteren.

„Az LFP-nek (Liga) és a PSG-nek meg kell kérnie Gana Gueye-t, hogy magyarázza meg magát, és nagyon gyorsan. És ha kell, büntesse meg"

-írták.

Hétfőn ezt folytatták a Twitteren:

"Megerősítjük követelésünket: a @PSG-nek határozottnak kell lennie, és magyarázatot kell kérnie Idrissa #Gueye-tól, hogy fényt derítsenek az esetre."

A francia LGBT Sportszövetség elnöke, Eric Arassus is megszólalt.

„Idrissa Gueye nagyszerű játékos, de a vallás nem része a sportnak. Minden játékos részt vett, kivéve őt. – Meg kell büntetni. Gueye kifogásai azt mutatják, hogy a klub [PSG] és a liga hagyta, hogy megtörténjen a homofóbia"

-mondta az RMC Sportnak.

A 32 éves Gueye jámbor muszlim, és rendszeresen oszt meg üzeneteket a hitéről a közösségi média felületein.

Legfrissebb