0279 Ugrás a tartalomra

"A szabad istentisztelet joga sérülhet" - keresztény szervezetek tiltakoznak az új francia jogszabály ellen

A francia alkotmánytanács jóváhagyta a sokat vitatott "szeparatizmus törvényt".


Meghallgatnád inkább? 🎧 Napi hír podcastunkban ezt a hírt is megtalálod! 👇Számos szervezet, köztük a Francia Püspöki Konferencia, a Francia Protestáns Szövetség és a Francia Ortodox Püspökök Gyűlése kérdőjelezte meg a törvényjavaslatot. Szerintük ez "komoly támadás" lenne az istentiszteletek és az gyülekezési szabadság ellen, elárulva az egyház és az állam szétválasztására vonatkozó 1905-ös törvényt.

A törvényjavaslat olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek kötelezik a közszolgáltatásokkal együttműködő szervezetek semlegességét, lehetővé teszik a kormány számára, hogy nagyobb ellenőrzést gyakoroljon a jótékonysági szervezetek és a civil szervezetek felett, engedélykérést ír elő az otthoni oktatáshoz, és tiltja a "szüzességi bizonyítványt". Kötelezi továbbá az egyesületeket, hogy nyilatkozzanak vallási természetükről.

A kritikusok úgy ítélték meg, hogy a jogszabály ellentétes a Köztársaság liberális értékeivel.

Ezeket a kritikákat azonban az Alkotmánytanács félresöpörte, és úgy ítélte meg, hogy a hivatkozott pontok "nem hagyják figyelmen kívül a szekularizmus elvét", mert nem fosztják meg az istentisztelet szabad gyakorlásának jogi garanciáit.

Legfrissebb