Ugrás a tartalomra

A Svéd Egyház kiutasítaná a melegházasságot nem támogató papokat

Photo by Sandy Millar / Unsplash

A Svéd Egyházban többen is azt hangoztatják, hogy el kell bocsátani azokat a papokat, akik nem akarják megpecsételni az azonos neműek házasságát. Ennek érdekében javasolni fogják a Svéd Egyház szabályzatának kiegészítését.

A javaslat az egyházi vezetés részét képező Szociáldemokrata Képviselőcsoport kezdeményezése. A szociáldemokrata Jesper Eneroth azzal érvel, hogy aki nem, kor, etnikai hovatartozás vagy szexuális irányultság alapján diszkriminál, az nem alkalmas papnak. Eneroth felkérte a gyülekezeti igazgatóságot, hogy vizsgálja meg egy ilyen szabály végrehajtásának lehetőségét.

Az egyházi parlamentben a javaslatot három csoport támogatja. Ezek a csoportok együtt alkotnak többséget. A gyülekezeti gyűlés küldötteit azonban nem köti pártjuk álláspontja. Szabadon szavazhatnak, így a javaslat elutasítható lehet még.

Mielőtt azonban az egyházi ülés megszavazná a javaslatot, egy tanácsnak meg kell vizsgálnia azt. Ennek azonban nincs kötelező érvényű szavazata. Ha a bizottság elutasítja a javaslatot, az egyházi gyűlés még elfogadhatja és végrehajthatja azt. Ehhez a küldöttek 75 százalékának támogatnia kell.

A Kyrkans Tidning jelentése szerint a tanári tanácsnak kifogásai vannak a javaslattal szemben, de nem utasítja el teljesen. A zsinat szerint már van lehetőség a püspököknek a beavatkozásra, ha úgy gondolják, hogy egy pap diszkriminál.

Az indítvány az egyházi találkozó elárulását jelentené – állítják a Svéd Egyház liberális jelölőcsoportjának képviselői. Amikor a Svéd Egyház 2009-ben engedélyezte az azonos nemű párok házasságát, azt is megállapította, hogy a papok tartózkodhatnak az ilyen házasságkötéstől.

„Akkor azt ígérték, hogy a házasságot klasszikusan gondolkodóknak van joghatósága a svéd egyházban, de most ki akarják zárni őket. Sokan hatalmas árulásnak élnék meg, amely nem méltó egy keresztény egyházhoz”

– mondja Torkel Lindahl a csoport egyik tagja.

Emellett a Svéd Egyházhoz kötődő Evangélikus Lutheránus Misszió is ellenzi a javaslatot, mert az „sok papot arra kényszerítene, hogy szembemenjenek hitükkel és lelkiismeretükkel”.

Hit Rádió / CNE

Legfrissebb