Ugrás a tartalomra

A svájci keresztények megtartanák Isten említését az alkotmányban

Egy keresztény svájci politikai szövetség nem akarja, hogy a „Mindenható Isten” és a „Teremtés” említését eltávolítsák az ország alkotmányából.

A  Christian Public Affairs, azaz Keresztény Közügyek (CPA) politikai egyesület június 20-án tett közzé egy írást a honlapján, néhány nappal azután, hogy a Nemzeti Tanács ismét nyilvánosan megismételte, hogy nem hajlandó folytatni a „Szekularizmust be kell építeni az alkotmányba” elnevezesű kezdeményezést, amelyet a szocialista tanácstag, Fabian Molina 2021 márciusában nyújtotta be javaslatként.

Február 25-én a Svájci Nemzeti Tanács bizottsága 14 igen szavazattal, 6 ellenében és 2 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy nem követi a kezdeményezést. Erről az Evangelique svájci keresztény hírportál számolt be.

"Ez a parlamenti kezdeményezés nem kínál semmilyen előrelépést a vallási semlegesség terén, ellentétben az állításával. Ez a semlegesség már szövetségi szinten is garantált és tiszteletben van tartva."  

-mondták a CPA tagjai nevében.

"Ez a kezdeményezés egy szekularizált és szekularista alkotmányos preambulumot akar bevezetni Svájcban egy olyan hagyományos utalás eltávolításával, amely egyben emlékeztet hazánk történelmére, azokra az értékekre, amelyekre épült, és azokra a hitelvekre, amelyekhez ragaszkodik még ma is a lakosság többsége”

– fejtették ki.

A Christian Public Affairs nevű szervezetet 2019-ben keresztény szervezetek és egyesületek alapították, azzal a szándékkal, hogy „építő hatást gyakoroljanak a svájci törvényhozási folyamatra a kereszténység által védett értékek alapján”.

A Joshua Project keresztény szervezet szerint a svájciak 76 százaléka vallja magát kereszténynek.

(CNE)

Legfrissebb