Ugrás a tartalomra

A skót parlament már 16 éves korban lehetővé tenné a legális nemváltoztatást

Photo by Serge Taeymans / Unsplash

Skócia parlamentje csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely, ha hatályba lép, lehetővé teszi, hogy már 16 éves korú állampolgárok is jogilag elismertek legyenek transzneműként, anélkül, hogy nemi diszfóriát megállapító orvosi diagnózisra lenne szükségük.


A nemek elismerésének reformjáról szóló törvényjavaslat néven ismert intézkedést 86-69 arányban fogadták el. A törvényjavaslat még királyi jóváhagyásra vár.

A jogszabály célja, hogy megváltoztassa a skót állampolgárok számára a "nemi elismerési bizonyítvány" megszerzésére vonatkozó előírásokat, vagyis egy olyan jogi dokumentum feltételeit, amely kimondja, hogy "egy személy neme nem az a nem, amelyet születésekor kapott, hanem a "szerzett neme"."

A jogszabály új rendelkezései közé tartozik, hogy 16 évre csökkentik azt az életkort, amelytől kezdve a bizonyítványt kiállíthatják, eltörlik a nemi diszfória orvosi diagnózisának követelményét, és a jelenlegi két évről három hónapra csökkentik azt az időt, amely alatt egy személynek a preferált nemi identitásában kellett élnie.

Alister Jack skóciai államtitkár egy nyilatkozatában azt mondta, hogy a kormány különböző aggályok miatt blokkolhatja a jogszabályt.

"Osztjuk azokat az aggodalmakat, amelyek sokaknak vannak a törvényjavaslat bizonyos aspektusaival kapcsolatban, különösen a nők és a gyermekek biztonságát érintő kérdéseket illetően"

- mondta Alister a The Telegraph szerint.

J.K. Rowling bestseller író és skót állampolgár a törvényjavaslat kritikusai között van. Októberben támogatását fejezte ki a törvényjavaslat elleni tiltakozás mellett azzal, hogy a közösségi médiában közzétett egy fotót magáról, amelyen egy olyan pólót viselt, amely a törvényjavaslatot pártoló Nicola Sturgeon skót miniszterelnököt a "nők jogainak rombolójának" nevezte.

(Christian Post)

Legfrissebb