Ugrás a tartalomra

A Skillet frontembere a progresszív kereszténységről: "Válaszúton vagyunk"

Amikor John Cooper, a Grammy-díjra jelölt Skillet zenekar frontembere és basszusgitárosa a 90-es évek közepén először feltűnt a keresztény zenei színtéren, az volt a benyomása, hogy az ő szférájában mindenki ugyanazt az alapvető keresztény hitet vallja, Krisztusról, haláláról és feltámadásáról, és ragaszkodnak a szexuális etika és erkölcs bibliai megközelítéséhez.

"[Azt hittem], ha nem értünk egyet a dolgokban,  akkor harmadlagos problémákról  lesz szó (...) minden bizonnyal megegyeznénk az igazán fontos dolgokban."

-mondta.

De 2012 körül Cooper változást kezdett megfigyelna keresztény zenei világban. Látta, hogy társai egyre inkább a progresszív teológiába sodródnak a kulturális kérdésekre reagálva, érzelmekből és az elfogadás vágyából reagálva ahelyett, hogy a Szentírásra támaszkodnának.

„Egyszerűen nem értettem, mi történik”

– emlékezett vissza.

Cooper elmondta, hogy ezalatt az idő alatt számtalan történelemmel, teológiával, filozófiával és társadalomtudományokkal foglalkozó könyvet fogyasztott el, hogy megpróbálja megérteni, hogyan merültek el társai ennyire a liberális teológiában.

„Rendben, ez ugyanaz a liberális teológia, amivel 100 évvel ezelőtt foglalkoztunk. (...) Most jön vissza, és most itt az idő, hogy küzdjünk ellene”

– határozta el.

Így hát úgy döntött, megszólal.

Most 47 éves kétgyermekes zenész az első, aki elismeri, hogy többször is kezdeményezett vitát. Rendszeresen használja platformját arra, hogy olyan kérdésekben szólaljon meg, mint a szexuális etika és az abortusz – szerinte gyakran népszerűtlen szemszögből.

Cooper szerint válaszúton van a kereszténység és az a tét, hogy mit adunk majd át hitünkből a gyermekeinknek.

„Hogy fog kinézni ez az evangélium? Hogyan határozzák meg a kereszténységet? Mik lesznek a hit tantételei? Ezért kezdtem el olyan merészen beszélni a dolgokról.”

-mondta.

Cooper merészségének meg volt az ára: megosztotta, hogy amikor kiadót keresett legutóbbi könyvéhez, a kiadók nem merték kiadni.

„A Skillet zenekarral 5 millió Facebook követőnk, 3 millió YouTube-követőnk és egymillió Instagram követőnk van. Írtam egy könyvet, amelyet egyetlen nagyobb keresztény kiadó sem akart kiadni”

– mondta.

"Hatalmas platformom van, igaz? Nem akarták közzé tenni. De nem azért, mert túl őrült dolgokat mondtam; hanem azért mert túl ortodox dolgokat írtam."

-mesélte.

Még egyes lelkészek is  "elpuhulnak” az abortusz kérdésében szerinte és humanista oldalról közelítik meg a témát, hogy empatikusnak tűnjenek - fejtette ki Cooper, majd hozzátette: a társadalom egyre inkább belemerül a káoszba és emiatt egyre többen fordulnak a Szentíráshoz, a végső tekintélyhez a válaszokért.

Hangsúlyozta, hogy a keresztényeknek élesebben kell értelmezniük Isten Igéjét, hogy hozzáértően beszélhessenek a kulturális kérdésekről.

„Most hatalmas békét találtam abban, hogy hiszek a Bibliában, és látom, ahogyan ez a kultúrában lejátszódik. (...) Végül [az emberek] szeme kinyílik, és azt mondják: "Ó, látom, hogy a Biblia talán valóságos." És ilyenkor kell kivetünk a hálókat."

-buzdított.

A keresztény énekes a közelmúltban a VOLT fesztivál keretein belül járt Magyarországon és ahogy arról a Hit Rádió is beszámolt, az énekes a dalairól mesélve elmondta:

"Az életemről írok, arról ahogyan az életet látom, ez pedig mindig a hitemen és Istenen keresztül lesz"

"Cooperstuff" elnevezésű podcastjében is a Skillet frontembere rendszeresen felszólal megosztó ügyekben és olyan vendégekkel beszéli át ezeket a kérdéseket mint Dr. Michael Brown, John Rich vagy Dallas Jenkins.


(Christian Post)

Legfrissebb