Ugrás a tartalomra

A Sínai-hegy nyomában

Közös nyomozásra invitálja a nézőket az új mozifilm Amerikában.

Photo by Raimond Klavins / Unsplash

Tim Mohaney, oknyomozó dokumentumfilm-készítő már húsz éve foglalkozik azzal, hogy megtalálja Sinai-hegy valódi helyét, ahol Isten átadta a Tízparancsolatot Mózesnek.

Legújabb, Patterns of Evidence: Journey to the Mount Sinai II. címú filmjét ma mutatják be az amerikai mozikban, amelyben felteszi a kérdést: Lehet- e 3500 év után is olyan bizonyítékokat találni, amelyek alátámasztják a bibliai történet hitelességét.

Mahoney több lehetséges helyszínt is megvizsgált, amelyek megfelelnek a Mózes könyvében leírt helyszín feltételeinek. Azt, hogy az úgy nevezett „patterns of evidence”, azaz „bizonyíték minták” alapján melyik helyszín illik legjobban bele a történetbe, Mahoney egy táblázatot mellékelve a nézők döntésére bízza.

A lehetséges helyszínek közül kettő Szaúd-Arábiában, egy pedig Izraelben, a Negev sivatagban, Har Karkomban található, ahol a kutatók az izraeliták egykori jelenlétére utaló nyomokat kerestek, és oszlopokat, oltárokat, valamint vízforrásokat is találtak.

Arra a kérdésre, hogy miért van nagy jelentősége a kutatásnak Mohaney azzal a válasszal felelt, hogy jelen korunkban egyre több kritika éri a Bibliában található történeteket, azt mondván, hogy azok valójában meg sem történtek, ezért fontosak ezek  a bizonyítékok, amelyek megerősítik a Szentírás történeteinek hitelességét.  

"A gyülekezetben valószínűleg nem ezt mondják a gyülekezetben, azonban a főiskolákon és a mainstreamből azt fogják hallani, hogy a Biblia csak egy tündérmese"

-mondta, egy közös nyomozásra invitálva ezzel a nézőket a Sínai-hegy lehetséges  helyének felkutatására.  

(CBN)

Legfrissebb