Ugrás a tartalomra

A portugál alkotmánybíróság elutasította az eutanáziát legalizáló törvényt

"Tűrhetetlen homályosságra" hivatkozott.

Photo by Marcelo Leal / Unsplash

A portugál alkotmánybíróság másodszor is elutasította az eutanáziát engedélyező törvényt, és egy szűk, hét - hat ellenében megtartott bírói szavazás eredményeként "tűrhetetlen homályosságra" hivatkozott.

A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a szöveg nincs összhangban az alaptörvénnyel, mert nem határozta meg egyértelműen a "nagy intenzitású szenvedést", amely "orvosilag segített halálhoz" vezethet - jelentették be bírái a sajtónak felolvasott nyilatkozatban. A törvényjavaslat így visszakerül a parlamentbe.

Isabel Moreira szocialista parlamenti képviselő, a törvény egyik legfőbb támogatója a hétfői döntésre úgy reagált, hogy csupán "szemantikai problémáról" van szó, és így könnyen orvosolható.

A Portugál Püspöki Konferencia (CEP) titkára az Agência ECCLESIA-nak elmondta, hogy a TC új döntése megfelel a püspöki kar álláspontjának, "amely mindig is megerősítette minden olyan törvénykezdeményezés alkotmányellenességét, amely veszélyezteti az életet, nevezetesen az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság dekriminalizálását".


Portugáliában 2016 óta húzódik az eutanázia-vita, a nemrég elutasított törvény a harmadik próbálkozás volt a parlamenti képviselők részéről. A katolikusok és a protestánsok egyaránt állást foglaltak a parlamenti döntések ellen.

(CNE)

Legfrissebb