Ugrás a tartalomra

A palesztinok 70 százaléka szerint jogosan ölt civileket a Hamász október 7-én

85 százalékuk egyetlen videót sem látott a mészárlásról.

Palesztinok Gázában egy izraeli légitámadás után. - Kép forrása: Mohammed Abed/AFP via Getty Images

Egy felmérésből kiderül, hogy a palesztinok döntő többsége úgy gondolja, hogy a Hamásznak volt igaza, amikor végrehatjotta az október 7-i mészárlást Izraelben. - számol be a Christian Post.

A Palesztin Politikai és Felméréskutató Központ november 22. és 2023. december 2. között felmérést végzett az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes tűzszünet idején Ciszjordániában és a Gázai övezetben. A kérdezőbiztosok 750 résztvevőt személyesen kérdeztek meg Ciszjordániában, 451-et a Gázai övezetben, 121 személyt pedig véletlenszerűen kiválasztott helyszíneken.

A válaszadók több mint 70 százaléka szerint a Hamásznak igaza volt az, amikor végrehajtotta az október 7-i terrortámadást Izrael ellen, amelynek következtében legalább 1200 ember, többségében civilek haltak meg.

A megkérdezettek mindössze 22 százaléka gondolja úgy, hogy az október 7-i támadás helytelen döntés volt.

A háborús bűncselekményeket illetően a felmérésben résztvevők 95 százaléka találta vétkesnek Izraelt, és csupán 10 százalékuk a Hamászt a jelenlegi konfliktus során, 85 százalékuk viszont beismerte, hogy egyetlen videót sem látott arról, hogy a Hamász terroristái civileket ölnek meg otthonaikban és a Supernova elnevezésű zenei fesztiválon.

A Gázai háború kimenetelével kapcsolatban a többség (64%) szerint a Hamász marad továbbra is hatalmon az övezetben a konfliktus után a résztvevők több mint fele pedig úgy véli, hogy "a Hamász a legérdemesebb arra, hogy ma a palesztin népet képviselje és vezesse".

"Valóban, a nagy többség úgy véli, hogy a Hamász fog győztesen kikerülni ebből a háborúból. A többség szerint a háború után a Hamász ismét átveszi az ellenőrzést a Gázai övezet felett"

- áll a tanulmányban.

"Az eredmények azt is jelzik, hogy jelentős ellenállás mutatkozik egy arab biztonsági erő telepítése ellen a Gázai övezetben, még akkor is, ha annak célja a Palesztin Hatóság támogatása".

Az emberek 53 százaléka úgy véli, hogy az offenzívával Izrael célja Gáza megsemmisítése és a helybéli lakosok elűzése, míg 42 százalékuk szerint Izrael fel akarja számolni a Hamászt, és bosszút akar állni a terrorszervezeten.

A politikai vezetést illetően a felmérésben résztvevők 78 százaléka gondolja úgy, hogy Ismail Haniyeh, a Hamász veetője nyerne egy esetleges választáson, szemben a Palesztin Hatóság elnökével, akinek csak a válaszadók 16 százaléka szerint lenne esélye a győzelemre.

"A válaszadók 8 százaléka szerint Izrael el fogja érni a célját, a Hamász kiiktatását, a túlnyomó többség (70 %) viszont éppen ennek az ellenkezőjét állítja, 21 százalékuk szerint pedig csak gyengíteni fogja a Hamászt és az ellenállást"

- olvasható a felmérésben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala csütörtökön bejelentette, hogy találkozott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és a háborús kabinet tagjaival a tel-avivi Kirijában.

A találkozón részt vevő valamennyi fél megvitatta, hogy Izrael addig kívánja folytatni a háborút, amíg nem számolja fel a Hamászt és nem biztosítja a megmaradt túszok szabadon bocsátását.

"Szeretném tisztázni: a túszaink visszatérése az egyik fő cél. Egy pillanatra sem engedünk erőfeszítéseinkből, még ebben a pillanatban sem" - mondta Netanjahu egy nyilatkozatában.

Legfrissebb