Ugrás a tartalomra

Az antiszemita propaganda ellenére sem lehetett Jézus palesztin

Palesztina még csak nem is létezett az ő idejében.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője részt vesz Betllehemben a karácsonyi éjféli misén (2022) Abbász az utóbbi években azt állította Jézusról, hogy palesztin. - Kép forrása: Ahmad Gharabli/Reuters

Az ahistorikus mítosz, miszerint Jézus palesztin volt, a nacionalista propagandában gyökerezik, amelynek célja a zsidó történelem és emlékezet eltörlése. - írja a Jpost.

A karácsonyi időszakban, néhány palesztinbarát aktivista ismét elkezdte a közösségi médiában hangoztatni azokat az állításokat, hogy Jézus - aki Betlehemben született - palesztin volt.

"A valóságban Jézus egy büszke, törvénytisztelő zsidó volt, aki szülőföldjén, Júdeában és Galileában élt - a jászoltól a sírig."

- írja Jordan Cope, a Jpost véleménycikk írója.

Elmondása szerint az a mítosz, hogy Jézus palesztin volt, egy olyan trükk, amelynek célja, hogy a keresztényeket a palesztin nacionalizmus támogatására ösztönözze, hogy megtagadják a zsidók történelmét, eredetüket és jogukat az Izraelben való szuverenitásra.

A keresztény források szerint Jézus zsidónak született, és egy zsidó királyságban élt, amely a mai Izrael nagy részén található, ahol a zsidók immár 3000 éve élnek. Tanítványa, Lukács feljegyezte, hogy mint minden zsidó fiút, Jézust is körülmetélték a nyolcadik napon (Lukács 2:21), és később zsinagógába is járt (Lukács 4:16). Márk szerint Jézust rabbiként emlegették (Márk 10:51); Máté szerint pedig Jézus utolsó étkezése egy pészachi szédervacsora volt (Máté 26:17).

A cikk írója hangsúlyozta, hogy Jézus a zsidó Júdeai Királyságból, "a [történelmi] Izrael déli tartományából" származott. Máté aprólékosan részletezte, hogy

Jézus "a júdeai Betlehemben született" (Máté 2:1), és hogy egész Galileában és Júdeában prédikált (Máté 19:1).


Bernard Lewis közel-keleti történész szerint nem meglepő, hogy "Palesztina" soha nem szerepel az Újszövetségben.

Ez azért van így, mert Jézus életében "Palesztina" nem létezett.

A Palesztina kifejezés a "Philistia" szóból származik, amely a filiszteusok földjét jelenti, akik eredetileg az égei-tengeri partvidékről (a mai Görögország és Törökország) származtak.

A Bibliából is ismeretes történet szerint Góliátot legyőzték, és a filiszteusok évszázadokkal Jézus születése előtt eltűntek. Az ókori Róma a harmadik zsidó felkelést követően tömegesen mészárolta és űzte ki a zsidókat Júdeából, amelyet ezek után át is nevezett Szíria Palaestinának.

Ez 135-ben történt, több mint egy évszázaddal Jézus halála után (valamikor i. sz. 27-33 körül).


Az új névvel azt szerették volna elérni, hogy a földet ne azonosítsák többé a zsidókkal, valamint meg akarták büntetni az általuk vélt "lázadó zsidókat" azáltal, hogy az országot a bibliai ellenségükről nevezték el.

Amint azt a rómaiak is bizonyítják, az évezredek során az antiszemiták fő taktikájává vált a zsidó emlékezet, identitás és kultúra kitörlése Izraelből.

Amer Zaher komikus, Linda Sarsour BDS-támogató, sőt, Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is az elmúlt években azt állította Jézusról, hogy palesztin.

A Hamász egyértelműen a zsidó történelem elferdítésére és tagadására törekszik Izraelben, a zsidókat idegen gyarmatosítóknak állítva be, és a Palesztin Felszabadítási Szervezet Nemzeti Chartájának is kulcseleme Izrael eltörlése, amely azt állítja:

"a zsidók Palesztinához fűződő történelmi vagy vallási kapcsolataira vonatkozó állítások összeegyeztethetetlenek a történelmi tényekkel...".

Abbász pedig elutasítja a zsidó kötődéseket a zsidó nép legszentebb helyéhez, a Templom-hegyhez, amelynek őrizőit, a Wakf-ot azzal vádolják, hogy egy Templom-hegyen végzett megbízáson kívüli ásatás keretében "szándékosan" megpróbálták "eltörölni a zsidó történelem bizonyítékait"

"A történelmi tényekkel ellentétes mítosz, hogy Jézus palesztin volt, gyakran a zsidó történelem és emlékezet eltörlésére irányuló nacionalista propaganda része, egy évszázados rendszer része, amely az antiszemita elnyomás része. Az intellektuális becsület és történelmi integritás megőrzése érdekében, miközben elutasítjuk az antiszemita narratívákat, nemcsak helyre kell állítani Jézus zsidó azonosságát és őshonosságát, hanem véglegesen el kell oszlatni azt az állítást, hogy "Jézus palesztin volt."

- írja a Jpost.

Legfrissebb