Ugrás a tartalomra

A norvég parlament egyelőre nemet mondott a harmadik nemre

Csütörtökön vitatták meg egy új jogi nemi kategória bevezetésének kérdését.

Photo by Mark König / Unsplash

Bár a norvégiai Liberális Párt továbbra is szorgalmazza egy harmadik jogi nem létrehozását a férfi és a nő mellett, a Storting többsége előbb meg akarja várni a kérdéssel kapcsolatos vizsgálat eredményét.

A norvég politikusok csütörtökön vitatták meg egy jogi nemi kategória bevezetésének kérdését.

Korábban a Liberális Párt terjesztett elő egy javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy az emberek a férfi és a nő nemtől eltérő jogi nemre változtassák meg a nemüket.

A törvényjavaslatban olyan elképzelések is szerepeltek, amelyek a nemi diszfóriában szenvedő emberek jobb kezelését célozták. Bár a kormányzati vizsgálat jelenleg is folyik, a Liberális Párt javaslata miatt a parlamentnek korábban kellett döntenie a kérdésről.

A Storting többsége azonban nem akarja siettetni a harmadik nemről szóló végleges döntést. A Munkáspárt, a Konzervatív Párt, a Centrumpárt, a Progressz Párt, a Keresztény Néppárt és a Patient Focus is nemet mond a harmadik nemre, amíg a kormány vizsgálata folyamatban van.

A Kereszténydemokraták az egyetlen párt, amely a vizsgálat eredményétől függetlenül nemet mond a harmadik nemre.

"Szerintem logikus, hogy a nemi kategóriákat a biológia szerint rendeljük hozzá. Nem szabad aláásnunk azt a tényt, hogy vannak olyan emberek, akik nem ismerik el magukat ezekben a kategóriákban. Mégis, a jelenlegi struktúrákon belül kell megoldást találnunk"

- mondta Hadle Rasmus Bjuland kereszténydemokrata frakcióvezető.

Óva int attól, hogy a nemek kezelésével úgy haladjunk előre, hogy nem ismerjük ennek következményeit, emellett nem tartja jó ötletnek a kezelés decentralizálását, mivel ez a kezelésben különbségekhez vezetne attól függően, hogy az emberek melyik klinikára mennek.

A német kormány 2018-ban jóváhagyta a harmadik nemi opciót a hivatalos nyilvántartásokban, lehetővé téve, hogy az embereket "sokféle" neműként regisztrálják, a törvény pedig ezt megelőzően is lehetővé tette, hogy a nemet üresen hagyják.

(CNE)

Legfrissebb