Ugrás a tartalomra

A norvég kormány a bibliaiskolák több jogi biztosítékát is el akarja törölni

Harmadik osztályos tanulók egy oslói iskolában. Fotó AFP, Heiko Junge

A támogatások csökkentése után a norvég kormány még jobban megszorítja a bibliaiskolák hálóját.

A múlt héten az oktatási minisztérium új javaslatot terjesztett elő, ami még nagyobb bizonytalanságot okoz a keresztény oktatási intézmények számára.

Az oktatási minisztérium ki akarja venni a törvényből a bibliaiskolák állami támogatásának alapját és ehelyett új rendeletet akar alkotni a támogatásokról. A kormány maga is megváltoztathatja a rendeleteket anélkül, hogy ehhez parlamenti jóváhagyásra lenne szükség. Ha csökkenteni akarja a támogatásokat, akkor azt további engedély vagy szavazások nélkül megteheti. A javaslatban az is szerepel, hogy az oktatási tárca "nem tartja ésszerűtlennek, hogy a diákok a költségek egy részét tandíjon keresztül finanszírozzák".


A bibliaiskolák kivonása a magániskolai törvény hatálya alól megkönnyítené a kormány számára, hogy szigorítsa a magániskolákra vonatkozó szabályokat - mondta a KrF szóvivője, Kjell Ingolf Ropstad.

Ingunn Folkestad Breistein, az Ansgar Bibliaiskola igazgatója szerint ez a változás kevésbé kiszámíthatóvá teszi a bibliaiskolák jövőbeli támogatását. Aggódik, hogy a támogatások önkényesek lehetnek, ha nem védi őket a magániskolákról szóló törvény.

Ugyanakkor azt mondja, hogy nem akar tandíjat emelni, és inkább más módot találna arra, hogy a pénz bejusson.

"Ésszerűtlen, hogy a diákok többet fizessenek azért, hogy egy bibliaiskolába járjanak, mint más iskolatípusok, amelyekkel versenyzünk"

-húzta alá.

(CNE)

Legfrissebb