Ugrás a tartalomra

Vita alakult ki a békeetikáról a Németországi Evangélikus Egyházban

Friedrich Kramer magdeburgi püspök Fotó: EKD

A Németországi Evangélikus Egyház (EKD) az Ukrajnában zajló konfliktusra reagálva át akarja gondolni háborús etikáját, ezért egy úgynevezett békeműhelyt akar létrehozni.

Ezt a protestáns egyház hétfőn sajtóközleményben jelentette be.

Magdeburgban zsinati ülést tartottak és Friedrich Kramer magdeburgi püspök, aki egyben az EKD "békebiztosa" is, a német egyház jelenlegi békeetikájának továbbfejlesztésére szólított fel. Hangsúlyozta, hogy ez jelenleg különösen sürgőssé vált.

A második világháború után Németország és az egyház nagyon kritikusan állt a hadsereg bevetéséhez. Sok keresztény úgy döntött, hogy a sorkatonai szolgálat helyett alternatív szolgálatra jelentkezik.
A február 24-i ukrajnai orosz invázió óta a németországi protestáns egyházban nagy vita alakult ki a háború és a béke etikája körül.

Kramer békebiztos a kezdetektől fogva elutasította a fegyverszállításokat, ugyanakkor az EKD elnöke, Annette Kurschus az Ukrajnának történő fegyverszállítások mellett áll ki.

Kramer pacifista álláspontját sok kritika érte az egyházon belülről. Mégis kitart amellett, hogy a fegyverszállítások nem a helyes út.

"Én nemet mondok"

- mondta a zsinat kezdetén. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az igazságtalan békébe való beleegyezés nem opció.

Kurschus viszont azt mondta, hogy a fegyverek segítenek a védekezésben és életeket menthetnek - írja az Evangelisch.de. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "a béke csak akkor jöhet el, ha a fegyverek elhallgatnak, és a tárgyalások lehetségesek".

(CNE)Legfrissebb