Ugrás a tartalomra

A német bíróság bírálta a gyermekházasság tilalmát

Angela Merkel kancellár 2017-ben vezette be a gyermekházasságok elleni törvényt.

A német alkotmánybíróság kimondta, hogy a gyermekházasságok nemzeti tilalma alkotmányellenes.

Angela Merkel kancellár 2017-ben vezette be a gyermekházasságok elleni törvényt. A 16 év alatti kiskorúak nem köthetnek házasságot, és ha külföldön kötnek házasságot, akkor a házasságukat Németországban érvénytelennek nyilvánítják.

Most a német bíróság szerint a szabályozás összeegyeztethetetlen az alkotmányban szabályozott házasságkötés szabadságával. A bírák különösen a tilalom következményeit bírálták, amelyek jobb szabályozásra szorulnának.


Az alkotmánybíróság szerint a jogszabályból jelenleg hiányzik egy olyan záradék, amely lehetővé teszi, hogy a házasságot azután nyilvánítsák érvényesnek, hogy az érintett személy betöltötte a 16. életévét. Ráadásul a házasság érvénytelenné nyilvánítása negatív következményekkel is járhat az érintett kiskorúakra nézve. A tizenéves lányok például elveszíthetnék a tartásdíjhoz vagy a vagyonrendezéshez való jogot.

Az alkotmánybíróság arra kötelezte a német törvényhozást, hogy június 30-ig módosítsa a törvényt. Addig a rendelkezés változatlan formában marad érvényben.


A bíróságot a szövetségi bíróság kérte fel a gyermekházasság tilalmának felülvizsgálatára. Az ügy egy Németországba menekült szíriai házaspárral kezdődött. Ők 2015-ben kötöttek házasságot. A férj akkor 21 éves volt, a felesége pedig 14 éves. Házasságukat a szíriai törvények szerint egy saría bíróság előtt pecsételték meg.

Németországba érkezésük után a házastársakat szétválasztották, a feleséget pedig egy ifjúságvédelmi intézményben helyezték el, amelyért maga a hivatal volt felelős. A férje, aki nem tudta, hol van, kérte a hazatelepítését. A családjogi bírósághoz fordult a gyámság alá helyezés felülvizsgálata érdekében. A szövetségi bíróságnak kellett megoldania a problémát, és a szövetségi alkotmánybírósághoz fordult tanácsért.

(CNE)

Legfrissebb