Ugrás a tartalomra

A német jobboldali AfD párt be akarja tiltani a pubertásblokkolókat, reagálva a családügyi minisztérium ellentmondásos nyilatkozatára, több párt szerint ugyanis a minisztérium támogatja a a transznemű kiskorúaknak szánt pubertásblokkolókat.

A nemi diszfóriával élőket kezelő német klinikák 2013 és 2018 között ötszörös növekedést regisztráltak a betegek számában. Ennek megfelelően nőtt a gyermekek és serdülők "pubertásblokkolókkal" történő gyógyszeres kezeléseinek száma is. Mariana Harder-Kühnel, az AfD helyettes szóvivője szerint ezek a pubertásblokkolók veszélyeztetik a gyermekek egészségét, ezért olyan tanulmányt sürget, "amely átfogóan vizsgálja az ilyen kezelések következményeit".

A jobboldali AfD párt kritikájával csatlakozik a szövetségi családügyi minisztérium tájékoztató kampánya által okozott vitához. A Regenbogenportal (Szivárványportál) tájékoztató oldal tett közzé tájékoztatót a pubertásblokkolók szedésének lehetőségéről. Ez a politikusok körében és a közösségi oldalakon is felzúdulást keltett. Julia Klöckner volt szövetségi igazságügyi miniszter is bírálta a portált.

"Ez őrültség"

- tweetelte a CDU politikusa arról, hogy a szövetségi kormány "ajánlja" a pubertásblokkolókat. Tweetjében hangsúlyozza, hogy az információk kifejezetten "nagyon fiatal, bizonytalan embereknek" szólnak.

Ezek a blokkolók késleltetik a pubertás kezdetét, és az orvosok azért írják fel őket, hogy megakadályozzák, hogy a gyerekek nemi identitásuknak nem megfelelő pubertáskorba lépjenek. Ezt követően kezdődhet a hormonpótló terápia a transzneműek számára. Ha a blokkolókat abbahagyják, akkor bekövetkezik a pubertás.

Az AfD vizsgálatot akar a "Rainbow" portál ügyében is, az ilyen projekteket az AfD szerint felül kell vizsgálni, hogy megállapítsák, mennyire népszerűsítik a a hormonkezeléseket és a pubertásblokkolókat, és mennyire mondanak ezzel ellent a gyermekek és fiatalok védelmének a médiában. Mint elmondták, a kormánynak biztosítania kell, hogy "az ilyen portálok tartalma tényszerűen képviselje a tudományos eredményeket és a terápiás álláspontokat".

(CNE)

Legfrissebb