Ugrás a tartalomra
Photo by Andy Holmes / Unsplash

Hétfőn megkezdődött a NASA tudósokból álló csoportjának UFO-tanulmánya, amelynek keretében különböző tudományágak kutatói nem titkosított adatokat vizsgálnak a légi jelenségek jobb megértése érdekében.

Az évtizedekig tartó titkolózás után most több kormányhivatal, köztük a Pentagon is az égiek felé fordítja figyelmét. Az űrügynökség tanulmányában 16 kutató vesz részt, köztük adattudósok, oceanográfusok, fizikusok és asztrobiológusok, valamint Scott Kelly volt vadászpilóta és űrhajós.

A tanulmány kizárólag civil és kereskedelmi forrásokból származó, nem titkosított adatokat fog felhasználni, és nem célja, hogy megmagyarázza, mik is valójában az UFO-k - amelyeket a NASA azonosítatlan légi jelenségeknek (UAP) nevez.  Eredményei inkább a NASA számára nyújtanak majd tájékoztatást arról, hogy a jövőbeni észleléseket hogyan lehet a legjobban tanulmányozni.

"Az ismeretlen felfedezése az űrben és a légkörben a NASA lényege"

- mondta Thomas Zurbuchen, az ügynökség egyik ügyintézője.

"Az azonosítatlan légi jelenségekkel kapcsolatos adatok megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy tudományos következtetéseket vonhassunk le arról, hogy mi történik az égbolton. Az adatok a tudósok nyelve, és megmagyarázhatóvá teszik a megmagyarázhatatlant"

-emelte ki.

A tanulmány júniusi bejelentésekor a NASA kijelentette, hogy "nincs bizonyíték arra, hogy az UAP-k földönkívüli eredetűek lennének".

Az amerikai kormányzat azonban elismerte, hogy nincs jobb magyarázata egyes UAP-észlelésekre. A Pentagon tavaly kiadott egy jelentést, mely szerint 2004 óta 144 UAP-észlelést vizsgáltak meg, és csak egyet tudtak megmagyarázni: egy leeresztett meteorológiai ballont. Egy évvel korábban, amikor a kongresszus több mint 50 év óta először tartott meghallgatást az UFO-król, a Pentagon azt mondta, hogy közel 400 katonai személytől származó jelentést gyűjtött össze rejtélyes találkozásokról és észlelésekről. A Védelmi Minisztérium januárban létrehozta az UFO-kat nyomon követő egységet, a Légi Objektum Azonosító és Kezelő Csoportot, amelyet júliusban átneveztek All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) névre, és kiterjesztették a hatáskörét a szárazföldi és tengeri objektumokra, valamint az égben lévő objektumokra is.

A NASA csapatával ellentétben az AARO kutatói hozzáférnek az amerikai hadsereg titkos adataihoz, és a projektet nemzetbiztonsági kérdésként kezelik. Az AARO tudósai "felderítik, azonosítják és hozzárendelik az érdekes objektumokat", és szükség szerint "enyhítik és legyőzik" a biztonsági fenyegetéseket - közölte júliusban a Pentagon.

(RT, Index)

Legfrissebb