Ugrás a tartalomra

A mianmari katonai junta templomokat rongált meg, aknázott körbe

Mianmar katonai ereje megszállta a Mother of God templomot Burma tartományban. 2021 februárjában a helyi katonai junta puccsal ragadta magához a hatalmat, azóta több demokratikus politikust és aktivistát is kivégeztek.

A helyi védelmi erők egy videót tettek közzé a közösségi médiában, amelyen az látszik, hogy a templomok padlóját kosz és romok borítja, a padokon pedig vastagon áll a por a katonai megszállás miatt.

Nem ez a templom az első, amely súlyos károkat szenvedett a harcok során. Pekhon egyházmegyében korábban legalább 6 másik egyházi épületet voltak kénytelenek elhagyni az ott dolgozók és a hívők, a Sacred Heart székesegyházat pedig megtámadták és megrongálták a folyamatosan dúló harcok során.

A fegyveres erők taposóaknákat is alkalmaztak.

„Abban az időben, amikor a világ nagy részén betiltásra kerültek ezek az minősítetlen fegyverek, a katonaság ezekkel pakolta teli az emberek udvarát, otthonát, a lépcsőházakat, például a templomét is és annak környékét”

– mondta Matt Wells, az Amnesty International válságkezelésért felelős igazgatóhelyettese.

A buddhista többségű országban a keresztények a nemzet kb. 7 százalékát teszik ki, de néhány tartományban, mint például Chin, Kachin és Kayah tartományban a keresztények vannak többségben.

A nyár elején az ENSZ és más szervezetek jelentették, hogy a mianmari buddhista nacionalista junta megtámadott több kisebb vallási csoportot és több százakat meggyilkoltak, köztük gyermekeket is. A jelentések szerint több mint 250 ezer gyermek volt kénytelen elhagyni otthonát a harcok miatt és legalább 61 gyermeket túszul ejtettek.

„A junta könyörtelen támadásai (melyek sokszor gyermekek ellen irányulnak) alátámasztják a vezetők végzetes romlottságát és azt, hogy a céljuk leigázni Mianmar népét, ha kell, akkor ártatlanoknak okozott szenvedés által”

– mondta Tom Andrews, amerikai megfigyelő.

„Információkat kaptam arról, hogy sok gyereket megvertek, megkéseltek, cigarettával megégettek, voltak akikkel eljátszatták egymás kivégzését és olyanok is, akiknek a körmeit, fogait húzták ki egyesével a hosszas vallatások során”

- tette hozzá.

Mianmar az Open Door USA keresztényüldözést figyelő szervezet 2022-es 50 országot felsoroló listáján a 12. helyet foglalja el.

Vida Zsanett / Christian Headlines

Legfrissebb