Ugrás a tartalomra

Kihűlés vagy forradalom? - A Metaverzumban találnák fel újra az evangélizációt

2020-ban, a világjárvány az első évében, David Kinnaman, a kaliforniai székhelyű Barna Group evangéliumi keresztény közvélemény-kutató cég elnöke és Mark Matlock, az Insights igazgatója egy korábbi kutatásra hivatkoztak, amelyek rávilágítottak arra, hogy a keresztény fiatalok többsége eltávolodik az egyháztól és hitétől, amikor felnő.

Arra is figyelmeztettek, hogy a világjárvány tovább súlyosbítja ezt a válságot, hacsak nem tesznek lépéseket a hatásának megállítására.

Márciusban egy másik Barna-jelentés kimutatta, hogy bár a keresztények definíció szerint Jézus tanítványai, akik segítik az evangélium terjesztését, a többség ma már magánéletnek tekinti szellemi életét.

Sok újjászületett keresztény érvelt amellett, hogy nem kell megosztania másokkal a hitét.

„Nem szabad ráerőltetni az elképzeléseinket másokra”

-indokolták egyesek.

„A Biblia azt mondja nekünk, hogy ne ítéljünk el másokat”

-fogalmaztak mások.

A múlt hónapban a The Christian Post arról is beszámolt, hogy az egyház közönségének egyre nagyobb hányada vándorol az online szolgálatok felé a metaverzumban, amelyet Che'von Lewis, a Facebook közösségimédia-óriás egyik vezetője is üdvözölt.

A Meta Platforms, a Facebook anyavállalata nagymértékben fektet be a metaverzumba, amelyet Lewis úgy ír le, mint "virtuális terek halmazát, ahol létrehozhatsz és felfedezhetsz másokkal, akik nem ugyanabban a fizikai térben vannak, mint te".

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a jelenleg a metaverzumban létrejövő egyházak végül beárnyékolhatják az istentisztelet már létező modelljét.

A Cornerstone Church virtuális közössége (Fotó: WORLD)

A hónap elején közel 500 ember gyűlt össze az interneten a Metaverse Church Summit rendezvényen, amelyen számos keresztény vett részt. Egyikük Bill Willenbrock volt, egy kórházi lelkész, aki körülbelül három éve vezet egy keresztény közösséget a VRChat-en. A VRChat egy több mint 25 ezer virtuális világból álló növekedő platform, ahol körülbelül 30 ezer felhasználó van online egy időben.

„Megdöbbentő az előttünk álló lehetőség. A VR Chat és a Metaverzum összességében olyan, mint az evangelizáció Netflixe”

– mondta, arra utalva, hogy az új platformok szerinte a Netflixhez hasonló forradalmat hozhatnak az evangélium hirdetésében.

Bill Willenbrock lelkész virtuális avatárként (Fotó: WORLD)

„Ha van 30 perced, ha van egy órád, bárhonnan evangelizálhatsz, és ez nagyon izgalmas. Az evangelizálás máskülönben benzint és erőfeszítést igényelhet, össze kell csomagolni és elmenni valahova, de mindezt megteheted a számítógépedről. Így bármikor, amikor van egy kis időd, megoszthatod Isten szeretetét. Ez igazán figyelemre méltó és forradalmi"

– mondta a kórházi lelkész.

Willenbrock, aki a VR szolgálatát a saját idejéből és pénzéből végzi, azt állítja, hogy az evangelizálás a metaverzumban sokkal könnyebb, mint a való világban, számos okból.

"Sokkal kisebbé teszi az evangélium megosztásának társadalmi kockázatát"

- mondta.

"Az emberek aggódnak amiatt, hogy mi van, ha rosszul vannak felkészülve, vagy ha bolondnak néznek ki, vagy ha prédikátornak néznek ki, ott vannak ezek a szorongások, amelyek az evangélium megosztásával járnak. A Metaverzumban való evangelizáció ezeket csökkenti, egyes helyeken teljesen megszünteti”

– mondta Willenbrock arról beszélve, hogy a csökkenő evangélizálási kedv és a spirituális visszafogottságra adott válasz is lehet a virtuális lét.

Egy másik virtuális templom, a CHVRCH látogatói egy sűrű digitális erdőben sétáltak, mielőtt megérkeztek a First Miami Presbyterian Church (PCUSA), a floridai székhelyű, Christopher Benek lelkipásztor valós gyülekezetének élethű másolatához.

Bár a virtuális világ úgy néz ki, mint egy gyülekezeti épület, Benek hangsúlyozza, hogy digitális szolgálata nem helyettesíti a fizikai gyülekezetet. A CHVRCH a közelmúltban elveszítette a legfontosabb informatikai fejlesztőjét, így a találkozók jelenleg szünetelnek.

"Benek igazi énjének animált változata jelent meg, sárga hajjal, fekete sapkával és olyan egyenes felsőtesttel, hogy vonalzóval meg lehetett mérni

-számolt be Juliana Chan Erikson, a WORLD riportere egy évvel ezelőtti virtuális élményéről.

Juliana Chan Erikson újságíró egy VR istentiszteleten (Fotó: WORLD)

Link Almog, egy 28 éves fiatalember, aki akkoriban nemrégiben tért meg, de a járvány miatti korlátozások miatt nem tudott részt venni a templomban, így tudott a virtuális valóságban találkozni a lelkésszel. Benek azt mondta, hogy szívesen megkeresztelné, de csak személyesen.

Vannak extrémebb példák is. A Virtual Reality Church – az első kizárólag a VR-ben létező közösség– minden vasárnap néhány száz résztvevőnek ad otthont három különböző VR-platformon. Itt "virtuális" keresztelkedéseket is tartanak.

Ezt nem mindenki tartja azonban szerencsésnek.

„A gyülekezet nem kell, hogy padokat jelentsen, nem is kell vasárnapnak lennie”

– mondta John Dyer, a Dallasi Teológiai Szeminárium teológiai tanulmányaival foglalkozó adjunktusa.

"De ha az egyetlen keresztény tapasztalatot a technológia közvetíti, és életének ezt a részét nem osztja meg másokkal a való életben, akkor az egészségtelen lehet"

-hangsúlyozta. Dyer előrejelzése szerint a VR trend csak körülbelül öt évig fog tartani, amíg az emberek át nem térnek más technológiákra. Kiemelte, a keresztények a "Second Life"-nevű, másik online virtuális világban is létrehoztak közösségeket korábban, ez a 2000-es évek elején élte virágkorát. Mára a Second Life a homályba merült. Ugyanez történhet a VRChat esetében is.

Longauer András / Hit Rádió / Christian Post /  WORLD

Legfrissebb