Ugrás a tartalomra

A Meta visszaengedte platformjaira az ukrán neonáci Azov-ezredet

A csoport tagjai rendszeresen náci szimbólumokat és jeleket viselnek egyenruhájukon.

Photo by Dima Solomin / Unsplash

A Meta törölte az ukrán Azov-ezredet - amelynek tagjai rendszeresen náci szimbólumokat és jeleket viselnek egyenruhájukon - a veszélyes személyek és szervezetek listájáról.

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus folytatódása miatt a Meta módosította a tartalommoderálására vonatkozó megközelítését. A neonáci ukrán katonai csoportot, az Azov Regimentet nemrég törölték a közösségi médiaóriás potenciálisan káros személyek és csoportok listájáról. A módosítással az Azov Regiment tagjai ezentúl regisztrálhatnak Facebook- és Instagram-fiókot, és posztolhatnak tartalmakat anélkül, hogy aggódniuk kellene, hogy azokat leveszik, hacsak nem sértik a platformok tartalmi irányelveit. Más felhasználók a módosításnak köszönhetően nyíltan dicsérhetik és támogathatják a csoport munkáját.

Az Azov ezred Ukrajna egyik legképzettebb katonai egysége, és harcolt az orosz erőkkel olyan stratégiai fontosságú helyszíneken, mint az ostromlott Mariupol város és Kijev közelében.

Voltak azonban olyan aggodalmak, hogy a csoport szélsőségeseket vonz, mert kötődik a neonáci ideológiához.

Az azovi erőkre részben akkor történt utalás, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai invázióját az ország "náci mentesítésére" tett erőfeszítésként jellemezte.

A Meta szerint a neonáci Azov Mozgalom és az Azov Ezred már nem áll kapcsolatban egymással. Megemlítik, hogy az egység hivatalosan az ukrán kormány parancsnoksága és ellenőrzése alatt áll. A Facebook szerint a potenciálisan ártalmas személyek és csoportok listáján továbbra is szerepelnek "az Azov mozgalom elemei, beleértve a Nemzeti Hadtestet és alapítóját, Andrij Biletszkijt".

"A gyűlöletbeszéd, a gyűlöletszimbólumok, az erőszakra való felhívások és minden más, közösségi normáinkat sértő tartalom továbbra is tiltott, és ha ilyen tartalmat találunk, eltávolítjuk"

- közölte a vállalat.

Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere, Mykhailo Fedorov dicsérte a Facebook választását, és kiemelte Nick Clegg volt brit miniszterelnök-helyettest, a Faceook nemzetközi ügyekért felelős elnökét.

"Sokat jelent minden ukrán számára. Az új szemlélet fokozatosan lép életbe"

- tweetelte Fedorov.

"Ez nagy hozzájárulás @nickclegg és csapata részéről a háborúról szóló igaz tartalmak megosztásához"

-fogalmazott.

Fedorov tavaly nyáron Cleggnek írt levelében arra panaszkodott, hogy egy olyan időszakban, amikor az orosz propaganda burjánzott az interneten, a Meta automatizált tartalom- moderációs rendszerek alkalmazása igazságtalanul akadályozta meg az ukrán médiaszervezeteket abban, hogy pontos információkat terjesszenek a konfliktusról. Federov nyomást gyakorolt az Apple-re, a Facebookra és más vállalatokra is, hogy a konfliktus korai szakaszában "digitális blokádot" hozzanak létre Oroszországgal szemben.

(Breitbart)

Legfrissebb