Ugrás a tartalomra

Tanulmány bizonyítja: jobban boldogul az életben, aki képes megbocsátani

Annak ellenére, hogy nem kértek tőle bocsánatot.

Photo by Pablo Heimplatz / Unsplash

Egy új tanulmány szerint a megbocsátásra való hajlandóság jelentősen hozzájárul az egyén boldogulásához az életben.


Az American Bible Society csütörtökön kiadta a State of the Bible USA 2024 Report harmadik részét, amely az amerikai lakosság emberi boldogulásának szintjét vizsgálta. John Farquhar Plake, az American Bible Society innovációs igazgatója és a State of the Bible főszerkesztője reagált a kutatás eredményeire a The Christian Post számára kiadott nyilatkozatában.

Plake összehasonlította a legtöbb fiatal felnőtt mentális egészségét azokéval, akik rendszeresen használják a Bibliát.

Elmondása szerint nemcsak hogy magasabb pontszámot érnek el az emberi boldogulási skálán, mint más fiatal felnőttek, hanem minden generáció közül a legmagasabb pontszámot érik el.

"Még további kutatásokra van szükség, de ez azt sugallja, hogy a fiatal felnőttek boldogulását gátló egyedi kihívásokat ellensúlyozza a rendszeres kapcsolattartás Istennel a Szentíráson keresztül.”

- hangsúlyozta Plake.

A State of the Bible jelentés legújabb része az úgy nevezett "Secure Flourishing Indexre" összpontosít, amely az egyének élettel való elégedettségét méri boldogság, mentális és fizikai egészség, értelem és cél, jellem és erény, valamint szoros társas kapcsolatok szempontjából. A kutatás, amely 2506 amerikai felnőtt január 4-23. közötti válaszain alapul, azt mutatja, hogy a Z generáció átlagos pontszáma az emberi boldogulási indexen 6,4.

A Szentírás iránt elkötelezett Z generációsok azonban átlagosan 8,0 pontot érnek el az emberi boldogulási indexen.

És szintén a legmagasabb átlagos pontszámokat érik el az emberi boldogulási indexen, mint a Szentírás iránt elkötelezett baby boomerek és idősek, akik 1964-ben vagy korábban születtek. A Szentírás iránt elkötelezett ezredfordulós (1981-1996) generáció tagjai szorosan mögöttük állnak 7,9 ponttal, és őket követik a Szentírás iránt elkötelezett X generációsok 7,6 ponttal, akik 1965 és 1980 között születtek.

Míg a Szentírás iránt nem elkötelezett baby boomerek és idősek viszonylag magas pontszámot érnek el az emberi boldogulási indexen (7,4), a fiatalabb generációk nem elkötelezett tagjai alacsonyabb pontszámokat érnek el.

A Szentírás iránt nem elkötelezett amerikaiak, akik az X generációhoz és a millenniumi generációhoz tartoznak, átlagosan 6,5 pontot érnek el az emberi boldogulási indexen, míg a Z generáció Szentírás iránt nem elkötelezett tagjai átlagosan csak 6,0 pontot érnek el.

A kutatás erős kapcsolatot mutatott az egyén megbocsátási képessége és az emberi boldogulás szintje között is. Amikor megkérdezték őket arról, hogy mennyire értenek egyet azzal az állítással, hogy "Képes vagyok őszintén megbocsátani bármit, amit valaki más tett velem, függetlenül attól, hogy kér-e bocsánatot vagy sem,"

azon válaszadók, akik "nagyon egyetértettek" ezzel az állítással, sokkal magasabb átlagos pontszámot értek el az emberi boldogulási indexen (7,6), mint azok, akik "nagyon nem értenek egyet” vele (5,4).

A válaszadók emberi boldogulásának szintje fokozatosan csökkent, ahogyan a megbocsátással kapcsolatos egyetértés szintje csökkent. Azok, akik csak "nagyjából egyetértenek" egyet a fent említett állítással, átlagosan 7,1 , míg azok, akik "többynire nem értenek egyet" vele, átlagosan 6,6 pontot értek el az emberi boldogulási indexen.

Ezenkívül a felmérés mélyebben vizsgálta a Z generáción belüli boldogulás szintjeit a Biblia életükre gyakorolt hatása alapján. Az állítással, miszerint „a Biblia átalakította az életemet” való egyetértés sokkal magasabb átlagos pontszámokhoz vezetett az emberi boldogulási index minden egyes egyedi területén belül.

(CP)

Legfrissebb