0279 Ugrás a tartalomra

A marihuána fellegvára lesz Németország

A szövetségi kormány egyik választási ígéretét teljesíti.

Photo by Avery Meeker / Unsplash

Brüsszel várhatóan nem akadályozza meg, hogy Németország legálissá tegye a marihuána rekreációs célú használatát. Ez azt jelenti, hogy a német felnőttek gyakorlatilag bárhol elszívhatnak egy füves cigit, és korlátozott számban otthon is termeszthetnek kendert - számolt be a Napi.hu.

A szövetségi kormány egyik választási ígéretét teljesíti azzal, hogy engedélyezi a marihuána rekreációs célú használatát, ráadásul meglehetősen laza szabályozás, kevés korlátozás mellett.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter október végén mutatta be részletesen a kannabisz legalizálására kidolgozott részletes terveket.

Berlin az Európai Unió országai közül egyedülálló stratégiát hajtana végre: a marihuána, és annak tiltott hatóanyaga, a THC kikerülne a német büntetőtörvénykönyvből.

A szociáldemokrata miniszter többször hangsúlyozta, hogy a német koalíciós kormány a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása és a fogyasztók egészségének megőrzése érdekében döntött a teljes legalizálás mellett. Ez azt jelenti, hogy Berlin az egész termékpályát leszabályozza a termesztéstől az értékesítésig, szigorú állami felügyelet alatt tartva a megszülető német marihuánaipart.

Karl Lauterbach március közepén küldte el a törvénytervezetet véleményezésre az EU végrehajtó szervéhez. A miniszter bizakodó, szerinte Brüsszel jól fogadta a javaslatot. A bizottságnak három hónapja van arra, hogy véleményezze a tervezetet és szükség esetén módosításokat javasoljon. Ha ezeket Berlin nem veszi figyelembe, és hatályba lépteti a Brüsszel által kifogásolt pontokat, akkor kötelezettségszegési eljárásra és komoly pénzbírságra számíthat, legvégső esetben az Európai Bíróság ítélete szerint kell módosítania a törvényt.

(Napi.hu)

Legfrissebb