Ugrás a tartalomra

A máltai parlament vitatott abortusz-módosítást hagyott jóvá

A máltai parlament második olvasatban jóváhagyta azt a módosítást, amely az abortusz büntethetőségének megszüntetését írja elő, ha az anya élete veszélyben van.

A vitatott módosítást most a harmadik és végső olvasatban vitatják meg.

Jelenleg a kis EU-tagállamban a világ egyik legszigorúbb abortusztörvénye van érvényben, amely minden körülmények között büntethetővé teszi az abortuszt. A mostani módosítás lehetővé teszi az abortuszt, ha az anya élete forog kockán, és megszabadítja az orvosokat a büntetőeljárás terhe alól.

A törvényjavaslatot mind a 42 szociáldemokrata munkáspárti képviselő megszavazta, a 34 kereszténydemokrata nacionalista képviselő pedig ellene szavazott.


A munkáspárti kormány törvényjavaslata az elmúlt hetekben heves viták tárgyát képezte - számol be a Malta Today. Nemrég még George Vella elnök is tett egy rövid utalást a mostani vitára, szakítva az elnöki hagyományokkal, miszerint nem avatkozik be a folyamatban lévő parlamenti folyamatokba. Bennfentesek szerint hajlandó lemondani elnöki tisztségéről, ha alá kell írnia az új törvényjavaslatot.

A túlnyomórészt római katolikus szavazók számos tiltakozása ellenére a kormányzó Munkáspárt úgy döntött, hogy szavazásra bocsátja a módosítást. Vallettában egy abortuszellenes felvonulás több ezer embert vonzott, köztük a Nacionalista Párt politikusait, a papság tagjait és más személyiségeket, például Gordon Manche-t, a River of Love közösség lelkipásztorát.

A javasolt módosítással az abortusz továbbra is illegális maradna az országban, Abela miniszterelnök szerint azonban a módosítással az orvosok mostantól jogi védelmet élveznének.

(CNE)

Legfrissebb