Ugrás a tartalomra

1506: A lisszaboni népírtásról készített filmet a Portói Zsidó Hitközösség

A forgatókönyv a történelmi esemény pontos rekonstruálására törekszik.

Pillanatkép az 1506 c. film előzeteséből. - Kép forrása: Youtube

A Portói Zsidó Hitközség közzétette a lisszaboni zsidók ellen elkövetett mészárlásról szóló egész estés történelmi film előzetesét, amely már több mint 180 ezer megtekintést ért el a YouTube-on - számol be a Jpost.


Az "1506" című filmet 2024. április 19-én mutatják be, pontosan 518 évvel a mészárlás után. A filmet a portugál LightBox nevű cég készítette, a forgatókönyv pedig a történelmi esemény pontos rekonstruálására törekszik, amely a Lisszaboni Egyetem Alberto Benveniste Szefárd Tanulmányok Kutatóközpontjában végzett kutatásokon alapul.

A film bemutatása révén áprilisban és májusban nyilvános vitákra is sor kerül majd Miamiban, New Yorkban, Sao Paulóban, Rio de Janeiróban, Londonban, Párizsban, Marseille-ben, Brüsszelben, Portóban és Lisszabonban. A film több nyelven, több platformon keresztül ingyenesen online is megtekinthető lesz.

A lisszaboni mészárlásról készült műalkotás hű reprodukciója, amely műalkotást az eredeti országban, és az Egyesült Államokban is közkinccsé nyilvánítottak. Kép forrása: Wikimedia

A lisszaboni mészárlás során 1506. április 19. és 21. között mintegy 4000 zsidót gyilkoltak meg brutálisan.

A mészárlás a São Domingos templomban kezdődött, mikor a templomba járók, akik az országot sújtó szárazság és pestisjárvány megszűnéséért imádkoztak, megtámadtak és megölték az úgynevezett "újkeresztényeket".


Az "új keresztények" főként szefárd zsidók voltak, akiket erőszakkal térítettek és kereszteltek meg a katolikus egyház által az Alhambra-dekrétumot követően.

A "kiűzési rendelet" előírta a zsidók számára, hogy térjenek át a katolikus hitre, vagy kiutasítják őket Spanyolországból.

A feldühödött emberek hamarosan tömeggé formálódtak és minden "újkeresztényt" megöltek, akit csak értek. A hatóságoknak nem sikerült megfékezniük a feldúlt tömeget, és az erőszak elterjedt az egész városban, az "új keresztényeket" meggyilkolták, otthonaikat pedig kifosztották. A São Domingos kolostor dominikánus szerzetesei pedig még inkább táplálták az erőszakot, arra buzdítva az embereket, hogy öljék meg az "eretnekeket" és "irtsák ki a gonosz fajt".

"Az 1506-os lisszaboni mészárlás megismerése elengedhetetlen a 2023. október 7-i izraeli események és a zsidó nép ellen Európa-szerte elkövetett történelmi mészárlások megértéséhez"

- mondta Gabriel Senderowicz, a portói zsidó közösség elnöke, az Európai Zsidó Szövetség tagja.

"Ahogyan azt Antonio Guterres mondta, ’Október 7-e nem légüres térben létezett', és igaza van".

A portói zsidó közösség az elmúlt évtizedben aktívan részt vett a zsidó kultúra, történelem és oktatás népszerűsítésében, és más filmeket is készített a portugáliai zsidók történetéről, például a lisszaboni inkvizícióról, valamint a közösség történetéről.

Emlékmű Lisszabonban az elesettek emlékére. A felirat a következő: "Az intolerancia és a vallási fanatizmus áldozatául esett zsidók ezreinek emlékére, akiket az 1506. április 19-én öltek meg a mészárlás során, amely ezen a téren kezdődött" Kép forrása: Wikimedia

A közösség által az elmúlt évtizedben vezetett fontos projektek közé tartozik a portói Zsidó Múzeum és a Holokauszt Múzeum, ahol az elmúlt két évben több mint 100 ezer diákot fogadtak, amely az összes portugál iskolás 10 százalékát jelenti.

Legfrissebb