Ugrás a tartalomra

A legtöbb amerikai támogatja a vallásszabadság védelmét az egészségügyi szakemberek számára

Photo by Online Marketing / Unsplash

Egy új felmérés szerint az amerikaiak többsége támogatja a vallásszabadság védelmét az egészségügyi szakemberek és intézmények számára, akik ellenzik az olyan eljárásokban való részvételt, amelyek sértik a hitüket.

A fiatalabb amerikaiak szkeptikusabbak a vallásszabadság védelmével kapcsolatban.

A "Becket Fund for Religious Liberty" kedden a székhelyén tartott reggelin ismertette a 2022-es vallásszabadság-indexének legfontosabb megállapításait. Az éves felmérés az Egyesült Államokban szeptember 28. és október 5. között 1004 felnőttől gyűjtött válaszokon alapul.

Mint Mark Rienzi, a szervezet elnök-vezérigazgatója kifejtette, a Vallásszabadság Index "évről évre ugyanazokat a kérdéseket teszi fel az embernek, hogy érzékeltesse, hogy mit gondolnak az amerikaiak a vallásszabadsággal kapcsolatban saját magukról, más emberekről, kisebbségi vallású emberekről".

A felmérés egyik kérdése arra kérte a válaszadókat, hogy reagáljanak az orvosi közösségen belül az asszisztált öngyilkossággal, az abortusszal és a nemváltoztatási eljárásokkal szembeni vallási ellenérzésekkel kapcsolatos kijelentésekre.

A megkérdezettek 73 százaléka egyetértett azzal, hogy "az egyes orvosok számára lehetővé kell tenni, hogy ne vegyenek részt az asszisztált öngyilkosságban, az elektív abortuszban vagy a nemváltoztatási eljárásokban", ha az ilyen eljárások elvégzése ellentétes vallási meggyőződésükkel.

Arra a kérdésre, hogy szerintük "az etikai ellenérzésekkel rendelkező vagy vallási szervezetek által működtetett kórházaknak és egészségügyi rendszereknek meg kellene-e engedni, hogy megtagadhassák az elektív abortuszok elvégzését", 62% válaszolt igennel. Emellett a megkérdezettek többsége (59%) úgy vélte, hogy "az orvostanhallgatóknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a képzés során ne részesüljenek az orvos által támogatott öngyilkossággal, a választható abortuszokkal és a nemváltoztatási eljárásokkal kapcsolatos oktatásban".

(Christian Post)

Legfrissebb