Ugrás a tartalomra

A közösségi média veszélyeire figyelmeztet az amerikai tisztifőorvos

Szerinte védeni kell a gyermekek mentális egészségét.

Photo by dole777 / Unsplash

Vivek Murthy az Egyesült Államok tisztifőorvosa egy jelentésben a közösségi média a gyermekek mentális egészségére gyakorolt káros hatásaira hívta fel a figyelmet.


"A tinédzserek, és a 8-12 év közötti gyermekeknél növeli a szorongást és depressziót"

– tájékoztat a tisztifőorvos.

"A tinédzserek 95 százaléka, a nyolc és tizenkét év közötti gyermekek 40 százaléka van jelen a közösségi médiában"

– tartalmazza a jelentés.

"Azoknál, akik napi három óránál többet töltenek a közösségi média felületein, nagyobb kockázata van a mentális betegségek, a testképzavar és étkezési zavarok kialakulásának, a társadalmi összehasonlítást előidéző tartalmak pedig az önbizalom csökkenéséhez vezetnek"

– áll a tisztifőorvos által kedden közzétett jelentésben.

A jelentés arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy tegyenek valamit annak érdekében, hogy gyermekeik közösségi média használatát kifejezettena serdülőkorban, az agy fejlődésének különösen sérülékeny időszakában figyelemmel tudják kísérni.

A 13 és 17 év közötti tizenévesek megdöbbentő, mintegy 46 százaléka nyilatkozta, hogy a közösségi média miatt rosszabbul érzi magát saját testével kapcsolatban, míg csak 14 százalékukra hatott elmondásuk szerint pozitívan a közösségi média használat. A serdülők nagyjából 64 százaléka számolt be arról, hogy gyűlölet alapú tartalomnak vannak kitéve, amelyek között olyan témák isszerepelnek, mint az öngyilkosság és az önkárosítás. A jelentés szerint bizonyos esetekben ez a gyermekkori halálesetekkel is összefüggésbe hozható. A túlzott közösségi média használat alvászavarokat és függőséget is eredményezhet. A tizenévesek több, mint fele ugyanis azt állítja, hogy nehezen tud lemondani a közösségi médiáról, a 11-15 év közötti lányok pedig függőnek érzik magukat.

A tisztifőorvos úgynevezett tech-mentes zónák létrehozását tanácsolja a szülőknek, amely egyrészt a személyes kapcsolatok védelmezéséhez is hozzájárul, másrészt a gyermekek jobb alvásminőségét is elősegíthetik ezzel, továbbá azt is elmondta, hogy a a szülőknek meg kell tanítaniuk gyermekeiket a felelősségteljesonline viselkedésre. A jelentés a nem kívánt tartalmak blokkolására is felhívta a figyelmet, valamint, arra, hogy legyenek óvatosak a személyes adatok megadásával kapcsolatban.

Dr Gregory Jantz, mentálhigiénés szakértő a Social Media and Depression című könyv szerzője is egyetért a tisztifőorvos állításaival, amelyek szerinte összhangban vannak a fiatalok mentális egészségének jelenlegi válságával.

"A járvány kitörése óta a szorongás, a depresszió és a függőség, köztük a digitális függőség növekedését tapasztaljuk a fiatalok körében"

– mondta Jantz.

"A közösségi média az érzelmi visszaélések, a mérgező kapcsolatok és a fiataljaink korai életkorban történő szexualizálásának növekedését is elősegítette. A közösségi médiahasználatról és a mentális egészségről a családokban folyamatosan beszélni kellene. Kezdjünk el rendszeresen beszélgetni a digitális kommunikáció biztonságáról, az időbeli korlátokról és arról, hogy mely alkalmazásokat érdemes elkerülni"

– tette hozzá.

(NYP)

Legfrissebb