Ugrás a tartalomra

A korai kereszténység mozaikos bizonyítékait találták meg a felső-galileai "Égetett templomban"

A régészek négy bizánc korabeli feliratot fedeztek fel, miután a nyár elején a Felső-Galileában végzett ásatások során csempéket tisztítottak meg.

A felfedezést egy templomnál tették, amelyet leginkább "Égetett templomként" ismerünk, és amelyet a bizánciak emeltek. A tudósok szerint az építményt azután nevezték "Égett templomnak", hogy a perzsák Jeruzsálem Kr. u. 614-ben történt meghódítása során felgyújtották. A hódítás során nagyjából 17 ezer keresztény halt meg Sebeos örmény történész püspök szerint.

Jessica Rentz, az ásatás helyszíni felügyelője elmondta, hogy a Haifai Egyetem Zinman Intézetének ásatási csapata éppen a szennyeződéseket és a kormot tisztította le a mozaikokról, amikor megpillantották a színeket és a képeket.

"Hirtelen két koncentrikus fekete vonal jelent meg a templom főportálja előtt. Rájöttünk, hogy itt biztosan van egy felirat"

- mondta Rentz.

Az egyik görögül írt felirat így szólt:

"Felajánlás az üdvösség és a segítség érdekében Urániának és Theodorosznak. Uram Isten, fogadd el! Ámen! A 4. indikáció és a 619. év idején".

A régészek egy megrongálódott feliratot is találtak az "Égett templomban", amely így szól: "Megas, a legszentebb püspök felajánlása Eusebios és Iobios testvérei békés nyugalmáért a 620. évben" Egy másik, nemrégiben felfedezett felirat így szól: "Sziméóniosz pap, aranyműves, gondnok felajánlása, Ő (az Úr) oltalmazza őt, gyermekeit és feleségét".

(Christian Headlines)

Legfrissebb