Az amerikai keresztények kevesebb mint fele értelmezné szó szerint a Bibliát

Az amerikai keresztények kevesebb mint fele értelmezné szó szerint a Bibliát
Photo by Priscilla Du Preez / Unsplash

Egy Gallup által közzétett új közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy a keresztények kevesebb mint fele gondolja úgy, hogy a Bibliát szó szerint kell érteni.

A válaszadó keresztények többsége (58%) azt állítja, hogy a Biblia Isten ihletett szava, de nem mindent kell szó szerint érteni, míg 25 százalék szerint szó szerint kell értelmezni, 16 százalékuk pedig azt állítja, hogy egy ősi mesekönyv a Biblia.

Az adatok azt mutatják, hogy a protestánsok mindössze 30 százaléka mondja azt, hogy a Biblia szó szerint igaz, míg a katolikusoknak csak 15 százaléka.

Az amerikaiak rekordalacsony 20 százaléka mondja azt, hogy a Biblia Isten szó szerinti szava, a legutóbbi 2017-es adatokban mért 24 százalékához képest. Új rekord, hogy 29 százalék szerint a Biblia „mesék, legendák, történelem és erkölcsi előírások gyűjteménye, amelyeket az ember feljegyzett”.

A Bibliához való hozzáállás ilyen jellegű megváltozása nem elszigetelt jelenség. Számos mutató az Egyesült Államok felnőtt lakosságának általános vallásosságának csökkenését mutatja. Ezek közé közé tartozik a vallással való formális azonosulás csökkenése, a gyülekezetekhez tartozás arányainak csökkenése, az istentiszteletek látogatásának csökkenése, a vallás személyes fontossága és az Istenbe vetett hit csökkenése. Így nem meglepő, hogy a Biblia természetéről alkotott nézetek is a  kevésbé vallásos irányba mozdultak el.

Nyomj ESC-t a kilépéshez!

© 2022 Hit Rádió

Sikeresen előfizettél, csomagod: Hit Rádió
Nagyszerű! Már csak a fizetés van hátra! Hit Rádió
Jó újra látni! Sikeresen bejelentkeztél!
Szuper! A fiókod aktív és mindenhez hozzáférsz!.
Sikeresen mentve a számlázási információk!
Sikertelen mentés!
A link sajnos elévült.