Ugrás a tartalomra

A holland szenátus megnyitotta az utat a háziorvostól kérhető abortusztabletta előtt

Azok a holland nők, akik meg akarják szakítani a terhességüket, hamarosan beszerezhetik az abortusztablettát a háziorvosuktól, nem kell többé egy speciális abortuszklinikára menniük, hogy hozzájussanak.

Miután a holland alsóház már jóváhagyta az erről szóló törvényjavaslatot, most a héten a szenátus is nagy többséggel elfogadta. A törvényjavaslat a kormányzó liberális pártok valamint az ellenzéki pártok magánkezdeményezése volt.

Lényegesnek tartják, hogy "nagyobb választási szabadságot adjanak a nőknek".

Jelenleg a nőknek a tizenhat hollandiai abortuszklinika egyikébe kell menniük, ha meg akarják szakítani a terhességüket. Az abortusztabletta kilenc hétig képes megszakítani a terhességet, két gyógyszerből áll, amelyeket néhány napon belül kell bevenni.

A javaslat ellen csak néhány párt szavazott. Köztük volt a jobboldali PVV párt, a református SGP párt, a Keresztény Unió és a Fórum a Demokráciáért párt, amelyek összesen tizenhárom képviselői helyet birtokolnak a 75-ből.

Továbbra sem világos, hogy a törvény mikor lép hatályba. Ernst Kuipers egészségügyi miniszter szóvivője szerint ennek kivitelezése eltarthat egy ideig - számolt be a CNE News.

(CNE)

Legfrissebb