Ugrás a tartalomra

A holland keresztények fele ki se nyitja a Bibliát

Photo by Priscilla Du Preez / Unsplash

Míg több mint minden ötödik holland olvassa a Bibliát, a holland keresztények csaknem fele ritkán vagy soha nem nyitja meg a világ legolvasottabb könyvét - mutatta ki egy új kutatás.

A keresztény válaszadók 74 százaléka szerint a Biblia releváns könyv, közülük azonban csak 33 százalékuk olvassa el naponta vagy legalább hetente egyszer.

További 10 százalék azt mondja, hogy minden hónapban olvassa el a Bibliát, de a többiek ritkán vagy soha nem nyitják meg a Könyvet.

A legtöbb keresztény válaszadó (80 százalék) számára a Covid-járvány nem vezetett több bibliaolvasáshoz. A fiatalok harmada (18 és 29 év között) azonban gyakrabban olvassa a Bibliát, mint a járvány előtt.

Azok, akik rendszeresen olvassák a Bibliát, azt mondják, kevesebbet olvasnak, mint amennyit szeretnének. A legfontosabb ok az, hogy nincs elég idejük.

A Biblia olvasása előtt álló további akadályok az „ellentmondásos üzenetek” és „a szöveg megértésének nehézsége”.

Ötből négy bibliaolvasó azt mondja, hogy a Biblia olvasásása során kapcsolatban érzi magát Istennel. A válaszadók legalább kétharmada számára a Biblia befolyásolja, hogyan viszonyulnak más emberekhez, milyen döntéseket hoznak, és mennyire hajlandóak jótékonysági szervezetekben tevékenykedni.

Az összes válaszadó – mind keresztény, mind nem keresztény – csaknem egyharmada azt mondta, hogy a Bibliát releváns könyvnek találja. Ez a szám a legutóbbi, 2017-ben készült felmérés óta nőtt.

Azonban kevesebben olvassák a Bibliát másokkal együtt, ez a csökkenés annak tudható be, hogy a koronavírus-járvány idején törölték az istentiszteleteket. Figyelemre méltó azonban, hogy kevesebben olvassák a Bibliát otthon szüleikkel vagy gyermekeikkel is.

Ezenkívül a felmérés kimutatta, hogy az emberek gyakrabban használnak online Bibliát. 2017-ben ez a válaszadók kevesebb mint 10 százaléka volt; most 25 százalék. Ennek ellenére a túlnyomó többség (75 százalék) továbbra is a papírkiadást részesíti előnyben.

(CNE)

Legfrissebb