Ugrás a tartalomra

A holland kabinet emberi jogként kezeli az abortuszt

Az abortusz mint emberi jog felforgatná a világot - figyelmeztet egy holland politikus.

Bár az abortusz nem emberi jog, a holland kabinet mégis ezt teszi.

A holland SGP párt vezetője, Kees van der Staaij lopakodó folyamatot lát, és "egyre radikálisabb hangnemről" beszél.

"Az abortuszhoz való hozzáférés emberi jog"

- olvasható a D66 tavaly novemberben közzétett kezdeményező feljegyzésének címében. A szöveg szerint: "Ez a feljegyzés amellett száll síkra, hogy nemzetközi szinten rögzítsék, hogy az abortusz emberi jog".  Ploumen volt munkaügyi miniszter 2015-ben szintén "egyszerűen emberi jognak" nevezte a biztonságos abortuszhoz való hozzáférést.

A jelenlegi kormány is ezt az irányvonalat képviseli. Egy november végi parlamenti levél az úgynevezett szexuális és reproduktív egészséget és jogokat (SRHR) emberi jognak nevezte. A kormány kifejezetten az SRHR-ek közé sorolja az abortuszhoz való hozzáférést.


Az említett emberi jogokra nehezedő "növekvő nyomás" példájaként a levél az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának az abortuszt mint szövetségi jogot megsemmisítő döntését említi.

Az abortusz mint emberi jog felforgatná a világot - mondta Kees van der Staaij, aki az SGP párt vezetője. "

Mert hagyományosan az élethez való jog, amely a meg nem született életről is szól, nagyon alapvető"

- magyarázza.


Van der Staaij "lopakodó folyamatról" és "egyre radikálisabb hangnemről" beszél a kabinet részéről. Attól tart, hogy a kabinet pozitívan fog reagálni a D66-os jegyzet azon kívánságára, hogy az abortusz bekerüljön az EU Alapjogi Chartájába. Ha az abortusz emberi joggá válik, az "minden bizonnyal sokkal több, mint szimbolika" - érvel Van der Staaij.

(CNE)

Legfrissebb