0279 Ugrás a tartalomra

"A házasság egy férfi és egy nő szövetsége" - cseh képviselők erősítenék meg az alkotmányt

Czech President Milos Zeman. Fotó: EPA

Több mint ötven cseh parlamenti képviselő több miniszterrel együtt javaslatot nyújtott be a házasság egy férfi és egy nő közötti szövetségként való alkotmányos rögzítésre.

Az Alapjogi és Szabadságjogok Charta 32. cikkének jelenlegi megfogalmazása szerint „a szülőség és a család a törvény védelme alatt áll”

„A szülőség, a család és a házasság, mint egy férfi és egy nő szövetsége a törvény védelme alatt állnak”

-áll a javaslat szövegében az új megfogalmazás.

A törvénymódosítás teljes szövegét csütörtökön kapta meg a képviselőház. Több pártból összesen 54 képviselő írta alá. Az alkotmánymódosításhoz azonban nincs többségük. Ehhez háromötödös többségre, 120 képviselőre van szükség.

Miloš Zeman elnök már bejelentette, hogy támogatja az új javaslatot. Ahogyan a cseh Prehledne24 hírportál korábban beszámolt, Zeman kijelentette, hogy „ha lesz olyan javaslat az alkotmány módosítására, ahol a házasságot férfi és nő kapcsolataként határozzák meg, kétségkívül támogatni fogja”.

A törvényjavaslat egy korábbi, júniusban benyújtott javaslatra reagál, amelyben a cseh kalózpárt azt javasolta, hogy mindenki számára nyissák meg a házasságot. Ez a javaslat azonban akkor nem ment át, a kormány semleges álláspontot képviselt ezzel kapcsolatban. Zeman elnök azonban kijelentette, hogy amikor ismét elfogadják és jóváhagyják a hasonló törvényjavaslatot, amely a mindenki számára elérhető házasságot támogatja, megvétózza azt.

Az LMBTQ csoportok aggódnak a törvény miatt.

„Ennek az alkotmányos törvénynek az elfogadása a meleg és leszbikus párok házasságának betiltását jelenti. Jelentősen rontja több százezer LMBTQ ember, pár és több ezer gyermekes szivárványcsalád helyzetét és életét”

-írta a Jsme fér akciócsoport a Twitteren.

Jóváhagyás esetén Csehország azon kelet-európai országok többsége közé tartozna, amelyek a házasságot egy férfi és egy nő szövetségeként rögzítik az alkotmányban. Olaszország kivételével egész Nyugat-Európa engedélyezi a meleg és leszbikus párok házasodását. A legtöbb más országban lehetőség van bejegyzett élettársi kapcsolatra.

(CNE)

Legfrissebb