Ugrás a tartalomra
Fotó: MTI

A „harag napját” hirdették meg mára azok a palesztinok, akik napok óta tüntetnek és akik miatt erőszakos zavargások törtek ki Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában. A tüntetések egy tizennyolc éves izraeli katona meggyilkolásával kezdődtek. Az események tovább eszkalálódtak - írta meg a Magyar Nemzet.

Szombat éjjel lelőttek egy tizennyolc éves izraeli katonalányt, Noa Lazart a Suafat palesztin menekülttábor ellenőrző pontjánál. A táborban megközelítőleg 130 ezer palesztin él, a terület megközelítéséhez biztonsági ponton kell áthaladniuk. A támadó a belépésnél nyitott tüzet, amiben a fiatal katona életét vesztette, társa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett. A támadó, miután kifogyott a tára, utastársát és autóját hátrahagyva elmenekült.

A támadást a Hamász terrorszervezet „áldott, hősies hadműveletnek” nevezte.

A biztonsági erők a tragédiát követően rögtön lezárták a tábort és szigorú biztonsági ellenőrzéseket vezettek be annak érdekében, hogy megtalálják az elkövetőt. A tábor nehezített elhagyását, a fokozott védelmi intézkedéseket és a hajtóvadászatot az itt élő palesztinok „kollektív büntetésnek” deklarálták, ami ellen általános sztrájkot hirdettek. Ezalatt helyi iskolákat és üzleteket zártak be, szimpatizánsaik pedig más ellenőrző pontoknál tüntettek.


A lázongások egyéb területeken is folytatódtak, így történhetett, hogy szerdán az izraeli erők agyonlőttek egy palesztin tizennyolc éves fiút, aki kövekkel dobálta az izraeli autókat Hebron közelében. Kedden még egy izraeli katona meghalt, miközben zsidó telepesek felvonulását biztosította. Az eset miatt útzárlatot vezettek be Náblusz környékén.

(Magyar Nemzet)

Legfrissebb