Ugrás a tartalomra

A "hadműveletek azonnali felfüggesztésére" szólította fel Oroszországot a Nemzetközi Bíróság

Kína Oroszország mellé állt egy újabb ENSZ-szavazáson március 16-án, amikor a két nemzet nem értett egyet a Nemzetközi Bíróság (ICJ) azon döntésével, amely arra utasította Moszkvát, hogy „azonnal függessze fel” ukrajnai hadműveleteit.

Ukrajna február 26-án keresetet nyújtott be Oroszország ellen az ICJ-nél, az ENSZ legmagasabb jogi testületénél, azzal érvelve, hogy Moszkva megsértette az 1948-as népirtásról szóló egyezményt, amikor jogtalanul indokolta katonai akcióit a luhanszki és donyecki népirtás megakadályozásával.

A bíróság határozata kimondta, hogy Ukrajnának „joga van ahhoz, hogy az Orosz Föderáció ne végezzen katonai műveleteket az Ukrajna területén elkövetett állítólagos népirtás megelőzése és megbüntetése céljából”.

„Az Orosz Föderáció által végrehajtott »különleges katonai művelet« számos civil halálát és megsérülését, illetve épületek és infrastruktúra megsemmisülését okozta"

– áll a bírósági ítéletben.

A bíróság 13-2 arányban arra szólította fel Oroszországot, hogy „azonnal függessze fel a 2022. február 24-én megkezdett katonai műveleteket”.  Az orosz Kirill Gevorgian és a kínai Xue Hanqin a döntés ellen szavazott.

(Epoch Times)

Legfrissebb