Ugrás a tartalomra

A gyermekek számára tennék elérhetővé az eutanáziát Hollandiában

Hollandiában lehetővé tennék az eutanáziát a „reménytelenül és elviselhetetlenül” szenvedő 12 év alatti gyermekek számára is".

Photo by Giu Vicente / Unsplash

Hét feltételt említenek a Kuipers által a Képviselőháznak küldött rendeletben. Például az is feltétel, hogy csak akkor lenne lehetséges az eutanázia, ha nem maradt már „ésszerű lehetőség” a gyermek reménytelen szenvedésének enyhítésére. 1-12 éves korig válna az eutanázia lehetségessé, azoknál a gyerekeknél, akik várhatóan "belátható időn belül meghalnak". Erről a Reformatorisch Dagblad című keresztény holland napilap számol be .

Ezenkívül mindkét szülőnek bele kellene egyeznie, és az orvosnak konzultálnia kellene legalább egy másik független orvossal. Bár magukat a gyerekeket nem tekintik jogilag kompetensnek, "elképzelhetetlen", hogy a gyermek akaratát ne vegyék figyelembe.

"Jogi értelemben tehát a gyermeknek nem kell hozzájárulnia az élete megszüntetéséhez. Az orvosnak azonban meg kell próbálnia a gyermek megértési szintjének megfelelő módon kapcsolatba lépni a gyermekkel."

-derül ki a javaslatból.

Kuipers tervei nem újkeletűek: már korábban is kritikusan reagáltak a különböző érdekcsoportok egy minisztérium által megosztott rendelettervezetre. Erről a Nederlands Dagblad című keresztény holland napilap számol be. Most képviselői kérésre a rendeletet eljuttatták az Országgyűléshez.

Többek között a holland ügyészség is „elutasítja” a rendeletet. Rinus Otte főügyész szerint továbbra is "nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a gyermekek milyen szenvedése olyan elviselhetetlen, hogy csak az eutanázia vethet annak véget".

Májusban az orvosok KNMG szövetsége is heves bírálatot kapott, mert a szervezet szerint egyebek mellett a gyerekeket nem vonják be kellőképpen a döntéshozatalba.

Októberben Kuipers bemutatja majd terveinek megújított változatát, amely figyelembe veszi a kritikákat.

Hollandiában 16 éves kortól engedélyezett az orvos felügyelete mellett végzett eutanázia a hozzátartozók vagy gyámok beleegyezése nélkül. A nyugat-európai országban a Groningeni Jegyzőkönyv is érvényes, ez a dokumentum az újszülöttek eutanáziáját szabályozza egy éves korig.

Legfrissebb