Ugrás a tartalomra

A francia Legfelsőbb Bíróság fenntartja a burkini tilalmát

Photo by Anthony Choren / Unsplash

Franciaország legfelsőbb bírósága elutasította Grenoble város önkormányzatának azon döntését, mely engedélyezte a burkini (a burka és a bikini ötvözetének) viselését a városi uszodákban. Gerald Darmanin francia belügyminiszter „a szekularizmus győzelmének” nevezte a döntést.

A város önkormányzata május végén Eric Piolle polgármester törvényjavaslatát szavazta meg, mikor engedélyezte a vallásos fürdőruhák viselését a helyi uszodák és strandok területén. A konzeratív és szélsőjobboldali politikusok azonban nemtetszésüket fejezték ki az ügy kapcsán, ők ugyanis a „muszlim” (teljes testet takaró) fürdőruhák országos szintű tiltását preferálják. A város vezetése a muszlim fürdőruhák engedélyezésével párhuzamosan azt is megszavazta, hogy a nőknek joguk van félmeztelenül is úszni a strandokon, uszodákban (a férfiakhoz hasonló módon).

A teljes testet fedő fürdőruhát (melyből csak a fej, a kézfejek és a lábfejek vannak fedetlenül) gyakran hordják a strandokon muszlim nők, akik hitükhöz hűen nem szeretnének többet mutatni magukból a nyilvánosság előtt.

Az önkormányzat döntését felülírta a régió kormánytisztviselője, mely határozatát azzal indokolta, hogy a burkini viselése sérti a „szekularizmus” francia elvét, mely azt vallja, hogy a vallási hovatartozás magánügy kell, hogy legyen, vagyis a nyilvánosságnak ahhoz semmi köze. A kormánytisztviselő határozatát aztán a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette a napokban.

A bíróság arra hivatkozott, hogy a helyi döntés a fürdőruházatról sérti a korábbi szabályokat, melyek kizárólag higiéniai és biztonsági szempontokat helyeztek előtérbe, ezenfelül pedig veszélyezteti a látogatókkal szembeni egyenlő bánásmódot és a közszolgálat semlegességét is. A város fellebbezett a határozat ellen, amit azonban elutasított a bíróság.

A belügyminiszter az ügy végkifejletét „a szekularizmus és mindenekelőtt, a köztársaság győzelmeként” értékelte.

Franciaország az állam és a vallás szigorú szétválasztásáról ismert. Sok francia a burkinit az elnyomás szimbólumának tekinti.

Vida Zsanett / CNE

Legfrissebb