Ugrás a tartalomra

A francia katolikusok változtatni akarnak a homoszexualitással kapcsolatos nézeteiken

A papság azt szeretné, ha az egyházban nagyobb figyelmet fordítanának a homoszexuálisok lelkipásztori gondozására.

Photo by Anthony Choren / Unsplash

Néhány francia püspök újra akarja fogalmazni a római katolikus egyház homoszexualitással kapcsolatos nézeteit, ennek érdekében néhány javaslaton dolgoznak.

A papság azt szeretné, ha az egyházban nagyobb figyelmet fordítanának a homoszexuálisok lelkipásztori gondozására - írja a La Croix. A múlt hét kedden a Sens-Auxerre-i érsekségen találkoztak a Reconnaissance Egyesület tagjai, a homoszexuális emberek szüleinek szervezete, amely azt kéri, hogy több figyelmet fordítsanak rájuk az egyházban.

A La Croix szerint a társadalomban a homoszexualitás tabujának feloldására és a melegek jobb ellátásának elérhetővé tételére irányuló tendenciák arra késztették az egyházat, hogy átgondolja a homoszexualitással kapcsolatos álláspontját, ráadásul egyes püspökök újra akarják fogalmazni a római katolikus egyház hivatalos tanítását is.


Hervé Giraud érsek szerint a homoszexualitás újragondolásának folyamata a francia római katolikus egyházban a 2021-es római ad limina látogatás óta tart. Azóta több püspök is dolgozik a doktrína felülvizsgálatán. Giraud érsek szerint ezeket a javaslatokat "nyilvánvalóan meg kell vizsgálnia az illetékes dikasztériumnak, és a pápa mérlegelése elé kell bocsátani".


Ugyanakkor nem valószínű, hogy a francia egyházban tapasztalható tendenciák a római katolikus egyház hivatalos tanításának általános változásához vezetnek. Egy vatikánvárosi forrás a La Croix-nak elmondta, hogy nem lát alapvető változást közeledni, "mert a homoszexualitás kérdése valójában többet foglalkoztat önmagánál: az egyház antropológiáját és szexuális erkölcsét".


A francia klérus fő célja tehát az, hogy a téma hallhatóbbá váljon. Ennek érdekében a Francia Püspöki Konferencia Nemzeti Család- és Társadalmi Szolgálata három teológust bízott meg azzal, hogy dolgozzanak fel néhány, a témával kapcsolatban gyakran felmerülő kérdést, és válaszoljanak rájuk. A folyamatba bevontak homoszexuális embereket és olyan egyesületeket, amelyek a homoszexualitással foglalkoznak az egyházban.

(CNE)

Legfrissebb