Ugrás a tartalomra

A FINA nem engedi nőként versenyezni a férfiakat

Photo by Marcus Ng / Unsplash

A FINA, a világ vezető nemzetközi úszószövetsége vasárnap bejelentette a nemek integrációjával kapcsolatos új politikáját, amely tovább korlátozza a biológiai férfiak nőként való azonosítását az elit úszóversenyeken.

A lépésre a FINA vezető testületének szavazását követően került sor.

„Meg kell védenünk sportolóink ​​jogait a versenyzéshez, de meg kell védenünk a verseny igazságosságát is rendezvényeinken, különösen a FINA versenyeken a női kategóriában”

– mondta Husain Al-Musallam, a FINA elnöke  közleményében .

Az új politika egy „nyitott” kategória létrehozását is fontolja a transznemű sportversenyek számára.

„A FINA mindig szívesen lát minden sportolót. A nyílt kategória létrehozása azt jelenti, hogy mindenkinek lehetősége lesz elit szinten versenyezni. Erre korábban nem került sor, így a FINA-nak kell az élen járnia”

– tette hozzá.

Az új szabályzat megtiltja az olyan sportolóknak, mint Lia Thomas, hogy elit úszómérkőzéseken versenyezzenek. Thomas történelmet írt az év elején, mint az első transznemű úszó, aki versenyt nyert az NCAA Division I. női úszóbajnokságán.

Thomas azt is megosztotta terveiben, hogy profi úszással foglalkozzon, és abban reménykedett, hogy kijut az olimpiára a női úszásban. Az új szabályzat ezt ellehetetlenítheti.

„Folytatni szándékozom az úszást”

–  mondta Thomas az  ABC-nek.

„Régóta az a célom, hogy olimpiai próbákon ússzam, és ezt szeretném megvalósítani.”

Legfrissebb