Ugrás a tartalomra

A Fehér Ház "alkotmányellenesnek" titulálta a Legfelsőbb Bíróság ítéletét

A Fehér Ház szerdai sajtótájékoztatóján Karine Jean-Pierre sajtótitkár „alkotmányellenesnek” nevezte a Roe kontra Wade ügy júniusi legfelsőbb bírósági határozatát.

„Az első naptól fogva, amikor a Legfelsőbb Bíróság meghozta ezt a szélsőséges döntést egy alkotmányos jog megvonásáról, ez alkotmányellenes intézkedés volt tőlük"

– mondta Karine Jean-Pierre szerdán újságíróknak.

Egy külön kérdésben az egyik riporter megkérdezte Jean-Pierre-t, hogy a Medicaid segítségével az abortuszhoz szükséges utazási költségek finanszírozásával nem sértenék-e meg a Hyde-módosítást. Az 1976-ban elfogadott Hyde-módosítás megtiltja a szövetségi finanszírozás felhasználását az abortuszra.

"Az a javaslat, hogy a Medicaid finanszírozza az abortuszt kérő nők utazási költségeit, hogyan ne sértené Hyde-ot, ha az adófizetők dollárjait használja fel az abortuszok kifizetésére?"

– kérdezte a riporter.

Jean-Pierre biztosította, hogy a végrehajtási utasítás nem sérti Hyde-ot, és azt mondta, hogy "itt a törvényeket követik".

Bár a szövetségi finanszírozás nem használható fel, az államok megkerülhetik ezt a tilalmat, ha saját államuk finanszírozását fordítják a Medicaid biztosítással rendelkezők abortuszának fedezésére.

A Planned Parenthood szerint jelenleg 15 állam használja saját pénzeszközeit arra, hogy abortuszszolgáltatást nyújtson a Medicaid alá tartozóknak. További hat állam bizonyos esetekben nyújt szolgáltatást, például olyan esetekben, amikor az anya élete forog veszélyben.

(The Post Millenial)

Legfrissebb