Ugrás a tartalomra

A Deutsche Welle alaptételként vette fel "Izrael létjogosultságát" a frissített magatartási kódexébe

A Deutsche Welle német média "Izrael állam létjogosultságával" egészítette ki az újságíróknak szóló belső irányelveit, azután, hogy a munkaügyi bíróságok úgy döntöttek, hogy az általános antidiszkriminációs politikájuk nem elegendő az Izrael létjogosultságát tagadó emberek elbocsátásához.

Az év elején a DW hét újságírót elbocsátott, mert olyan kijelentéseket tettek, amelyeket antiszemitának tartottak. De a bíróság azt ítélte, hogy nem a zsidók ellen (antiszemitizmus), hanem éppen Izrael állam és a palesztinokkal szembeni politikája ellen (anticionizmus) szóltak, így szerintük az elbocsátás inkább politikai, mint etnikai indíttatású volt és azt ítélték hogy a médiának újra alkalmaznia kell a hét elbocsátott embert.


Farah Maraqa palesztin-jordáni újságíró azt írta, hogy Izrael egy "rák, amelyet ki kell vágni", és azzal viccelődött, hogy "csatlakozik az ISIS-hez, ha Palesztina felszabadításáért küzd". A többiek hasonló megjegyzéseket írtak.

A hét elbocsátás egy független bizottságon alapult, amely arra a következtetésre jutott, hogy "nem volt strukturális antiszemitizmus a DW-ben, de a képzés és a toborzás terén intézkedéseket kell hozni a további egyedi esetek elkerülése érdekében".

Ezzel a DW kodifikálta "Izrael létjogosultságát" a szeptember elejétől frissített magatartási kódexében. A dokumentum felszólítja a vállalatot, hogy lépjen fel a diszkrimináció, a szexizmus, a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen.

"Németország történelme miatt különleges kötelezettségünk van Izraellel szemben"

-egészült ki az új szöveg.

A belső irányelvek megváltoztatásával a DW csatlakozik az olyan német lapokhoz, mint a Bild és a Die Welt, és megköveteli az alkalmazottaktól, hogy „támogassák a zsidó népet és Izrael Állam létjogosultságát”.

(CNE)

Legfrissebb