Ugrás a tartalomra

A dánok azt tanácsolják, hogy tiltsák be a fejkendőt az általános iskolákban

Fotó: AFP, Lionel Bonaventure

A kisebbségi nőkkel foglalkozó dán kormánybizottság a fejkendő betiltását javasolja az általános iskolákban. A bizottság szerint a fejkendők azt mutatják, hogy a dán muszlimok különböznek a többi dán lánytól.

"Kislányként és általános iskolás korban meg kell engedni, hogy gyerek legyél. Ha majd, amikor felnőtt leszel és úgy döntesz, hogy fejkendőt akarsz viselni, akkor ezt szabadon megteheted”

– mondja Christina Krzyrosiak Hansen,  aki a szociáldemokrata bizottság elnöke és egyben Holbæk önkormányzatának polgármestere is.

A bizottság összesen kilenc ajánlást fogalmazott meg a kisebbségi lányokkal kapcsolatban. A bizottság szerint a fejkendő általános iskolákban betiltását a magániskolákra, az állami iskolákra és a független iskolákra kell alkalmazni. Arról azonban nincsenek adatok, hogy hány lány visel fejkendőt az iskolákban, vagy hányan éreznek nyomást annak viselésére.

Ettől függetlenül Christina Krzyrosiak Hansen nem hiszi, hogy a javaslat korlátozza a vallásszabadságot Dániában.

A dán szociálliberális párt vezetője nem elégedett a bizottság ajánlásaival. Sofie Carsten Nielsen szerint például nehéz felvenni a harcot a társadalmi kontroll ellen más társadalmi kontrollokkal.

Legfrissebb