Ugrás a tartalomra

A dán tinédzserek hamarosan már 15 évesen is kérhetnek abortuszt

A kritikusok szerint ez a javaslat azonban a szülőket háttérbe szorítja.

Photo by John Tuesday / Unsplash

A dán kormány szerint az abortusz korhatárát 18-ról 15 évre kellene csökkenteni, a kritikusok szerint ez a javaslat azonban a szülőket háttérbe szorítja.

Ötven éve már, hogy Dánia legalizálta az abortuszt, ezen az 50. évfordulón pedig Marie Bjerre, az egyenlőségért felelős miniszter bejelentette, hogy a szülői beleegyezés nélküli abortusz korhatárát 18-ról 15 évre csökkentik.

"A kormány azt akarja, hogy a fiatal nők dönthessenek a saját testük és életük felett. Képesnek kell lenniük arra, hogy maguk dönthessenek arról, hogy abortuszra vállalkoznak-e"

-fogalmazott.

Bjerre nyilatkozatát többen is üdvözölték. Charlotte Wilken-Jensen, egy szülészeti osztály főorvosa szerint ez egy "őrült jó ötlet".

"Olyan társadalmunk van, ahol a szexuális minimumkorhatár 15 év, és értelmetlen az, hogy a fiataloknak, akik teljesen jogosan szexelhetnek egymással, nincs joguk egy nem kívánt terhesség megszakítására"

-mondta.

Øjvind Lidegaard főorvos, a hormonális fogamzásgátlás klinikai kutatója támogatja a változtatást.

"Ez különösen fontos néhány bevándorlócsoport számára. Vannak olyan helyzetek, amikor az orvosoknak különleges okokból különleges engedélyt kell adniuk a 15 és 17 év közötti fiataloknak. Az ilyen jellegű ügyeket a regionális konzultációkon kell felvenni, ami nagyon nehézkes. Ezért az új változtatás ezen eljárások egyszerűsítését jelenti"

- mondta.

De vannak ellenző hangok is, köztük a jobboldali dán demokraták.

"Úgy gondolom, hogy a változtatás teljesen rossz, mivel a szülőket háttérbe szorítja. Amikor egy gyermekről vagy egy tizenévesről van szó, aki még nem nagykorú, a szülőket be kell bevonni"

- mondja a párt egyenlőségi jelentéstevője, Susie Jessen. Szerinte a szülőknek lehetőséget kell adni a bevonásra.

"Már most is vannak abortuszkonzultációk, ahová el lehet menni, és támogatást lehet kérni, ha valaki nem akarja bevonni a szüleit. Attól tartok, hogy ez ahhoz fog vezetni, hogy egyes lányok magukra maradnak"

-emelte ki.

(CNE News)

Legfrissebb