Ugrás a tartalomra

A brüsszeli elit és a globális hálózatok kapcsolata - Fricz Tamás

Műsorvezető: Fekete Rita Szerkesztő: Joób Rhodé

Munkatársak: Kovács Gergely, Longauer András, Szabó József

Fricz Tamás politológus, az Alapjogokért Központ elemzője volt a Hit Rádió vendége, ahol a globális hálózatokról és azok működéséről kérdeztük:

Mik azok a globális hálózatok?

A globalizációs folyamat következménye, hogy az egységesülő világban hálózatszerűen kialakulnak olyan szervezetek, amelyek globális célokat tűznek ki maguk elé. Tulajdonképpen ez egy globális elit, amely hatalmas pénzügyi forrásokra tett szert az elmúlt időben. Olyan szintű vagyonról és forrásbázisról beszélünk, amely akkora hatalmat is jelent, hogy ténylegesen is hatással vannak a világ folyamataira.

A világ vezető 100 gazdasági egységéből már több mint 50 nemzetek feletti cég vagy pénzügyi szervezet, tehát lényegében gazdaságilag már az országok fölé nőttek. Ezekhez a cégekhez tartozó menedzsment és tulajdonosi kör úgy gondolkodhatnak magukról, hogy a nemzetekkel már paritásban vannak vagy akár még felettük is állnak.  Ez önmagában is megdöbbentő folyamat, főleg annak az adatnak a fényében, hogy a világ vagyonának 70%-a 1% kezében van.

A globális elit létezik, az, hogy a tagok hogyan kommunikálnak egymással és hogyan hangolják össze az érdekeiket az már bonyolultabb kérdés. Nem úgy kell ezt elképzelni, hogy egy sötét, szűk szobában összegyűlik tíz ember és dönt a világ dolgairól, de érdemes a gondolkodásmódunkba belehelyezni ezt a faktort, amikor meg akarjuk érteni a világ működését– mondta a politológus.

A hálózati forma azért nagyon alkalmas arra, hogy a globális elit érdekeit elősegítse, mert kint is van és bent is van, a hivatalos cégek és szervezetek felett állnak, személyközi viszonyokban működnek, ezért is nehezen tetten érhetőek. A globális elit nem demokratikus úton megválasztott személyekből áll, a céljuk viszont többnyire az, hogy átvegyék a hatalmat a nemzetállamok felett. A befolyás kiterjesztésének egyik módja, hogy „megvesznek„ embereket a hivatalos szférákból a média világából vagy a politikai életből.

Klaus Schwab (WEF) írásaiból is világosan látszik, hogy ez az elit a világ teljes átalakításán gondolkodik, ehhez szükségük van fiatal, tehetséges politikusokra, akik hajlandók a céljaikat támogatni. Ezeket a kiválasztott politikus jelölteket már a pályájuk elején támogatják és segítik ezek a szervezetek, ilyen pl. a Bilderberg csoport. Megfigyelhető, hogy az csoport üléseire meghívott fiatal politikusok rövid időn belül pozícióba kerülnek. Csúcstartó résztvevője a Bilderberg csoport üléseinek Ursula von der Leyen, akit a 4. ülés után megválasztottak az Európai Bizottság elnökévé – mondta el Fircz Tamás.

Kérdés, hogy például Ursula von der Leyen kinek az érdekében tevékenykedik az Európai Bizottságban? Az európai polgárok érdekeit tartja elsődlegesen szem előtt vagy vannak más érdekek is, aminek meg akar felelni?

Legfrissebb