Ugrás a tartalomra
LGBTQWHOKülföldBill GatesHírek

A biológia ellen hirdet hadjáratot a WHO: szerintük nem csak két nem létezik

Fotó: Getty Images

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új gender kézikönyve „túlmutat a bináris megközelítéseken”.

A WHO jelenleg frissíti a nemek közötti esélyegyenlőség általános érvényesítésének kézikönyvét a világ egészségügyi dolgozói számára. 2022 őszén kerül bevezetésre az új verzió.

A világ vezető egészségügyi szervezete által közzétett sajtóközleményből egyértelműen kiderül, hogy ez nem csak egy frissítés, hanem alapvető elemeiben lett a kiadvány újragondolva. Az új kézikönyv „el fogja ismerni a nemi és szexuális sokszínűséget" és azt "hogy a nem nem korlátozódik a férfiakra vagy a nőkre”.

A felülvizsgálatot az Egyesült Nemzetek Egyetemi Nemzetközi Globális Egészségügyi Intézetével együttműködésben végzik.

A jelenlegi gender kézikönyv 2011-ből származik. A WHO azonban „új tudományos bizonyítékokat és fogalmi fejlődést” lát a nemek közötti egyenlőség és az egészség terén.

A WHO felülvizsgálata nem korlátozódik magára a WHO-ra, mert az nemzetközi egészségügyi szabványokat határoz meg, ezért a többi szervezetnek követnie kell a WHO irányelveit.

A WHO-t 1948-ban hozták létre az ENSZ részeként. A központ a svájci Genfben található és a WHO feladata a nemzetközi közegészségügy figyelemmel kísérése a jólét elősegítése érdekében. Ennek érdekében a WHO a legjobb és a legújabb tudományos kutatásokra támaszkodik.

A szervezet költségvetése 8 milliárd dollárra nőtt. A nagy adományozóik közé tartozik a Világbank és a Bill & Melinda Gates Alapítvány.

A WHO 149 országban 7000 embernek ad munkát. A szervezet több közegészségügyi vívmányban is vezető szerepet játszott, ezek közül a legfontosabbak a himlő felszámolása, a gyermekbénulás majdnem teljes felszámolása és az ebola elleni oltás kifejlesztése. A szervezet nagyon szókimondóan lép fel a dohányzás és a dohányipar elleni küzdelemben is.

Idén márciusban a WHO új irányelveket terjesztett elő az abortuszra vonatkozóan is, ezek szerint az abortusznak minden országban elérhetőnek és akadályoktól mentesnek kell lennie.

A szervezet szerint az abortuszt 12 vagy 18 hétre korlátozó időkorlát (amit a legtöbb európai ország is követ) "felesleges politikai akadály".

Bár a szervezet a "legfrissebb tudományos információkra" hivatkozik az abortuszról és a nemek közötti egyenlőség felülvizsgálatáról szóló sajtóközleményekben, a tudományos világban még mindig sok vita folyik arról, hogy helyes-e azt állítani, hogy nem létezik férfi és nő.

Alig néhány héttel ezelőtt két német tudós írt egy cikket a vezető Frankfurter Allgemeine Zeitungban, amelyben kijelentette, hogy "a biológia csak két nemet ismer". A többi csak "álszakértelem".

Jóval korábban, 2016-ban a The New Atlantis című tudományos kiadvány egy különjelentést adott ki a "szexualitásról és a genderről", amelyben több mint 500 tudományos kutatást tekintettek át. A következtetés az volt, hogy a gender ilyen jellegű új értelmezéséből hiányzik a tudományos bizonyíték.

(CNE)

Legfrissebb