Ugrás a tartalomra

900 ezer ember hagyná el az országot, ha ideérne a háború

A felmérést Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő rendelte meg a közvélemény-kutató intézettől. A Závecz Research telefonos közvélemény-kutatása május közepén készült az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fős mintán - írta meg az index.hu.

"Azt láttam, hogy nem volt annyira vidám a helyzet, vagyis nagyon komolyan abban gondolkodnak első lépésben az emberek, hogy »el kéne futni«. Akkor gondoltam arra, hogy jó lenne megnézni, hogyan állunk itthon. A háborúnak a logisztika, a fegyverellátás, a taktikák, a fegyverrendszerek csak egy részét képezik, emellett nagyon-nagyon fontos a nemzeti psziché, vagyis egy nemzet gondolkodásmódja egy válságra vonatkozóan"

-mondta Tarjányi Péter az Index megkeresésére válaszolva.

A magyarok csaknem kétharmada (65 százalék) agressziónak tartja Oroszország részéről, hogy megtámadta Ukrajnát; a lakosság 13 százaléka tekinti a nagyhatalom védekezésének, és viszonylag jelentős azok aránya is (22 százalék), akik bizonytalanok ennek a kérdésnek a megítélésében. A férfiak és a diplomások is az átlagosnál magasabb arányban tekintik agressziónak Ukrajna megtámadását (69 és 73 százalék).

Településtípus szerint enyhén csökken az agresszió említése, de mindenhol többségi vélemény marad (Budapesten 70, a falvakban 62 százalék).

A lakosság csaknem hattizede (58 százalék) gondolkodik vagy legalábbis gondolkodott már azon, hogy mit csinálna, ha Magyarországon is háborús helyzet alakulna ki. Az emberek 10 százalékának van is határozott terve ilyen esetre, míg 48 százalékuknak nincsen, ők konkrét elképzelésekkel nem rendelkeznek.

A teljes felnőtt népességben 3 százalék azok aránya, akik háborús helyzetben biztosan elhagynák az országot, és további 11 százalék válaszolta, hogy valószínűleg így tenne; összesen tehát a lakosság 14 százaléka gondolkodik menekülésben.

Ez konkrét számokkal leírva azt jelenti, hogy a biztosan távozást tervezők nagyjából 250 ezren vannak, az elmenetelüket valószínűsítők 900 ezren.

Legfrissebb