Ugrás a tartalomra

40 százalékkal nőtt a vallásellenes bűncselekmények száma Spanyolországban

Photo by Max Harlynking / Unsplash

A korábbinál jóval magasabb a gyűlölet-bűncselekmények száma Spanyiolországban – derült ki a Belügyminisztérium statisztikájából. A rendfenntartók összesen 1802 gyűlölet-bűncselekményt vizsgáltak.

A gyűlölet-bűncselekmények száma már évek óta növekszik és a Covid-járvány ugyan megállította ezt a tendenciát, most ismét folytatódni látszik.

2020-hoz képest 40 százalékkal nőtt a vallás elleni gyűlölet-bűncselekmények száma.

Az emberek vallása miatt elkövetett online gyűlölet-bűncselekmények száma több mint 70 százalékkal nőtt 2021-ben 2020-hoz képest.

Úgy tűnik, hogy Spanyolországban erősödik az antiszemitizmus is. Tavaly 11 esetet jelentettek, 2020-hoz képest ez 266 százalékos növekedést jelent. Általában véve a rasszizmus és az idegengyűlölet egyre hangsúlyosabb okai a gyűlölet-bűncselekményeknek. Összesen 639 esetet regisztráltak ebben a kategóriában, ami 32 százalékos növekedés 2020-hoz képest.


Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter szerint a gyűlölet-bűncselekmények súlyos veszélyt jelentenek „a társadalom egészének biztonságára”. Szerinte aláássák a „polgárok békés együttélését”. A miniszter szerint a gyűlöletbűncselekmények nemcsak félelmet keltenek az áldozatban, hanem „félelem és bizonytalanság érzését is keltik abban a társadalmi csoportban is, amelyhez az agresszor tartozik”.

(CNE)

Legfrissebb