250 éves az Amazing Grace, a világ talán leghíresebb keresztény himnusza

A világ talán legismertebb keresztény himnusza, az Amazing Grace (magyarul: Csodás kegyelem/Az Úr irgalma végtelen) vasárnap lett 250 éves.

250 éves az Amazing Grace, a világ talán leghíresebb keresztény himnusza
Photo by Jeremy Perkins / Unsplash

A népszerű éneket 1772-ban írta egy anglikán lelkész, aki megtérése előtt egy rabszolga-kereskedő hajó kapitányaként ténykedett - egészen addig, amíg meg nem érintette Isten kegyelme - számolt be a Hetek.

Mielőtt lelkész lett volna, Newton rabszolga kereskedőként tevékenykedett: rabszolgákat szállított Afrika nyugati partjaitól Amerikába. A történelmi feljegyzések szerint 1748-ban tért meg 22 éves korában, amikor hatalmas viharba került hajójával, kis híján el is süllyedt, de miután Istenhez kiáltott és megígérte, hogy Őneki szenteli az életét, ha segít rajta, csodával határos módon megmenekült.

Ezután egy darabig még folytatta a kapitánykodást, később azonban az egészségi állapota ebben megakadályozta; a férfi feladta addigi hivatását, lelkésznek állt, és felvette a küzdelmet a rabszolgaság intézményével szemben. Munkásságának részeként pedig megírta az Amazing Grace-t.

A himnusz Istennek a viharban megtapasztalt kegyelméről szól, melyet Newton ebben a méltán népszerű műben örökített meg - jóllehet a himnusz eredeti dallama nem maradt fenn. A dalszöveget az évszázadok során különböző dallamokra énekelték, napjainkban viszont kivétel nélkül az „Új Britannia”-féle változatot játsszák, mely először 1831-ben jelent meg a Virginiai Harmóniák nevet viselő énekeskönyvben.

(Hetek)

Nyomj ESC-t a kilépéshez!

© 2023 Hit Rádió

Sikeresen előfizettél, csomagod: Hit Rádió
Nagyszerű! Már csak a fizetés van hátra! Hit Rádió
Jó újra látni! Sikeresen bejelentkeztél!
Szuper! A fiókod aktív és mindenhez hozzáférsz!.
Sikeresen mentve a számlázási információk!
Sikertelen mentés!
A link sajnos elévült.