Ugrás a tartalomra

"Itt a magyar recept!" - 12 pontot vázolt Orbán Viktor a konzervatív sikerekhez a CPAC-en

Orbán Viktor a CPAC Hungary konferencián neves nemzetközi konzervatív gondolkodókhoz és véleményvezérekhez szólva vázolta fel a "szabadon felhasználható 12 pontot", amely a "magyar recept a konzervatív sikerhez".

1.pont: A saját szabályaid szerint kell játszani!

A miniszterelnök Chruchilltől idézett: "Ha vannak ellenségeid, az biztos jele annak, hogy valamit jól csinálsz".

"Nem szabad hogy eltántorítson, ha valaki kígyót békát kiabál. (...) Aki az ellenfelei szabályai szerint játszik, az biztosan veszíteni fog!"

-emelte ki Orbán.

2.pont: Nemzeti konzervativizmus a belpolitikában

A miniszterelnök elmondta, hogy az egyházak és a családok támogatása azért kulcsfontosságú, mert belőlük épül fel a nemzet. Hangsúlyozta azt is, hogy törődni kell a választókkal és nem kell túlgondolni a megoldásokat sem, példának a magyar határvédelmi kerítést hozva, amely elmondása szerint egy egyszerű válasz volt és ezért volt ennyire sikeres is. Mint elmondta, szerinte a progresszívek Achilles-sarka az, hogy a saját lázaálmaikat akarják rákényszeríteni a társadalomra.

3. pont: Nemzeti érdek a külpolitikában

Orbán elmondta, hogy a progresszív felfogás az, hogy a külpolitikai a jó és a rossz küzdelme, ahol eldől a világ jövője.

"A mi válaszunk legyen egyszerű és világos antitézise a progresszíveknek. A nemzet az első! (...) Érdekalapú külpolitikára van szükség!"

-fogalmozott, hozzátéve, hogy ez nem mindig könnyű. Az orosz-ukrán háborúról mint példáról elmondta, a magyar emberek segítenek mindenben az ukrán áldozatoknak az orosz agresszorral szemben, de a háború árát nem ők akarják megfizetni, mert nem az ő háborújuk.

"A mi célunk a béke helyreállítása, nem pedig a háború folytatása"

-emelte ki a miniszterelnök.

4. pont: Legyen médiánk!

"A baloldali vélemény csak azért tűnhet többséginek, mert a média segít felerősíteni a hangjukat"

-hangsúlyozta Orbán, kiemelve azt is, hogy a nyugati média a baloldali állásponthoz igazodik és minden médiatérben megjelenő konzervatívnak nekiesnek és szalonképtelenné teszik.

"Én ismerem a nyugati demokrácia régi etoszát, hogy a pártpolitikának és a sajtónak el kell különülnie. Így kellene lenni. De barátaim, a demokraták például Amerikában nem tartják be ezeket a szabályokat!"

-emelte ki.

5. pont: Leplezd le az ellenfeleid szándékát!

A  minszterelnök elmondta, hogy a média jó, de nem elégséges eszköze a győzelemnek, tabudöntögetőnek is kell lennie, méghozzá úgy, hogy nem a ma, hanem a holnap tabuit kell ledönteni.

"Mi ezt úgy csináljuk, hogy már azelőtt napvilágra hozzuk, hogy mire készül a baloldal, mielőtt ezt  megtenné.Először tagadni fogják, de aztán még nagyobb lesz a siker, amikor kiderül, hogy végig nekünk volt igazunk"

-fejtette ki Orbán, például a gyermekeket védő LMBTQ törvényt hozva.

6. pont: Olyan politikát kell folytatni, amellyel az ellenfél is jól jár

"Velünk még az is jól jár aki nem ránk szavaz. Ezzel totális ellentétei vagyunk a progresszíveknek, akikkel még azok is rosszul járnak, akik rájuk szavaztak"

-hangsúlyozta Orbán, kiemelve, hogy az emberek munkát akarnak, nem pedig gazdasági elméleteket és előre akarnak jutni.

7. pont: Ne szorulj ki a szélére!

Orbán elmondta, hogy szerinte nincs sok különbség azok között a szélsőségek között, amelyek a jobb vagy a baloldalon egyaránt fel szokták ütni a fejüket és mint elmondta, a valóság az, hogy az emberek egyikből sem kérnek.

"Mi a különbség a szélsőjobboldalról induló tudománytagadás és az LMBTQ mozgalmak biológia tagadása között?"

-tette fel a kérdést a miniszterelnök.

8. pont: Minden nap olvassunk!

"Minden héten kijelölök egy napot, amit csak olvasásra fordítok"

-fogalmazott Orbán Viktor.

"A spin-doctor egy hasznos állatfajta, de megérteni a politikát a politikacsinálóknak kell"

-emelte ki.

9. pont: Legyen hited!

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy meglátása szerint a hit hiánya veszélyes, mert aki nem hisz a végelszámolásban, az azt hiszi, hogy mindent megtehet ami hatalmában áll.

"Én hallgattam Ézsaiás prófétára, aki azt mondta, hogy ha nem hisztek nem maradtok meg!"

-mondta.

10. pont: Keress barátokat!

Orbán szerint a közös pontokat kell keresni, mert a baloldal végtelenül egységes. Mint elmondta, a konzervatívoknak fontosak a szellemi nüanszok is, mert igényesek, de ha politikában való boldogulás a cél, akkor a közös nevezőket kell megtalálni.

11. pont: Építs közösségeket!

"Minél kevesebb a közösség és minél magányosabbak az emberek,  annál több szavazó megy a liberálisokhoz"

-mondta el a miniszterelnök, kiemelve, hogy ez egy rendkívül egyszerű, de annál fontosabb alapelv.

12. pont: Építs intézményeket!

"A politikusok jönnek-mennek, de az intézmények generációkon át velünk maradnak. Az intézmények képesek intellektuálisan megújítani a politikát. Új ötletek, új gondolatok, új emberek kellenek"

-fejtette ki.

Legfrissebb