Ugrás a tartalomra

12 éves keresztény lányt rabolt el és vett feleségül egy muszlim - a bíróság sem adta vissza szüleinek

Photo by M. / Unsplash

A múlt héten egy pakisztáni bíró megtagadta egy keresztény házaspár felügyeleti jogát 12 éves lányuk felett, akit elraboltak, és arra kényszerítettek, hogy térjen át az iszlámra és házasodjon meg.

Sadaqat Ali Khan, a Lahore-i Legfelsőbb Bíróság Rawalpindi Törvényszékének bírója csütörtökön (augusztus 18-án) elutasította Parvez Masih és felesége, Yasmeen beadványát, amelyben lányuk, Zarvia felügyeleti jogát kérték - számolt be mondta Sherkan Malik jogvédő aktivista.

„A bíró két percen belül elutasította a beadványunkat – még arra sem volt hajlandó, hogy megnézze a bizonyítékokat, amelyek egyértelműen azt mutatták, hogy a kiskorú gyermeket megfenyegették

– mondta Malik.

A bíró kijelentette: „A lány 12 éves, férjnél van, és szabad akaratából tette ezt” és annak ellenére hozta meg az ítéletet, hogy a feljegyzett bizonyítékok szerint Shahzad azzal fenyegetőzött, hogy megöli Zarvia két testvérét, ha igazat mond. Az ítélet értelmében Zarvia Shahzad és felesége őrizetében marad.

Malik, aki muszlim elmondta, hogy Masih és felesége, akik Rawalpindiben élnek, jogi segítségért fordultak hozzá, mert attól féltek, hogy lányukat elrablása után megölték.

Malik elmondta, hogy júliusban Zarviának sikerült felhívnia testvérét, és elmondta neki, hogy a 40 éves Shahzad megfenyegette őt és a másik testvérét, ha megvádolja Shahzadot az elrablási ügyben.

„A családnak van egy hangfelvétele Zarvia telefonhívásáról a legidősebb testvérével”

– mondta Malik a Morning Star Newsnak.

Ezen információk alapján Masih július 13-án kérelmet nyújtott be lánya felügyeleti jogának helyreállítására a Rawalpindi kiegészítő ülésszakán, de a bíró július 14-én elutasította az ügyet.

Masih elmondta, hogy családja menedéket adott Shahzadnak, feleségének, Adibának és három gyermeküknek a házukban, mert Shahzad munkanélküli volt, és nem volt otthona. Azt mondta, hogy Shahzad fizikailag bántalmazta saját feleségét és gyermekeit, ezért Masih megkérte a családot, hogy néhány hét múlva hagyják el a házukat. Április 30-án, egy héttel azután, hogy Shahzad és családja elhagyta házukat, Adiba eljött az otthonukba, és rávette Zarviát, hogy menjen el vele a piacra anélkül, hogy értesítette volna családját.

Amikor a lányuk alkonyatkor nem tért haza, Masih és felesége elkezdték keresni, és felvették a kapcsolatot a muszlim házaspár rokonaival. Masih elmondta, hogy aznap este WhatsApp hangüzenetet kapott Shahzadtól, amelyben közölte vele, hogy Zarvia őrizetben van, és hogy ne lépjenek kapcsolatba a rokonaival.

A család ezt követően május 1-jén a Rawalpindiben található Szadikabadi Rendőrkapitányságon emberrablási eljárást indított a pár ellen. A rendőrség 13 nappal később Faisalabadban egy téglaégetőben találta meg Zarviát, és három személyt is letartóztatott, köztük a muszlim házaspárt és egy bűntársát - mondta Malik.

„Annak ellenére, hogy Zarviát kiskorú volt, nem küldték el éjszakára egy gyermekmenhelybe, hanem a Rawalpindi-i női rendőrőrsön tartották, ugyanabban a cellában, mint Adibát”

– mondta Malik.

„Azt is elmondta, hogy áttért az iszlám hitre, és szabad akaratából kötött házasságot Imran Shahzaddal”

– mondta Malik, hozzátéve, hogy nyilatkozata alapján a bíró elutasította az emberrablás ügyét, és elrendelte mindhárom gyanúsított szabadon bocsátását. A bíró határozottan elutasította a lány születési anyakönyvi kivonatát és más olyan dokumentumokat, amelyek azt bizonyítják, hogy még fiatalabb a házasságkötéshez.

"A bíróság teljesen figyelmen kívül hagyta a születési anyakönyvi kivonatát, az egyházi anyakönyvi okmányokat és az iskolai bizonyítványokat, amelyek megerősítették, hogy 12 éves"

- mondta, hozzátéve, hogy a kényszerítő nyilatkozata, miszerint 14 éves volt, lényegtelen, mivel a pandzsábi gyermekházassági korlátozás értelmében a házasságkötés korhatára 16.

„A rendőrség és az igazságszolgáltatás hajlamos támogatni azokat, akik olyan bűncselekményeket követnek el, mint a kényszerített áttérítés, a gyermekházasságok és a szexuális erőszak, mert úgy gondolják, hogy mennyei jutalmat kapnak azért, ha segítettek valakit az iszlámra téríteni, függetlenül attól, hogy a megtérés szándékos vagy kényszerítő jellegű”

– mondta Malik.

(Christian Headlines)

Legfrissebb