Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2017.11.09.
Fenesi Tímea

Zrínyi 2026: Hazaszeretet az élet árán is

rukkola.hu

Véget ért a Társadalom és honvédelem konferencia, melyet a budapesti Stefánia Palotában tartottak. Az esemény kapcsán Dr. Besenyő János ezredessel beszélgettünk Hit Live című műsorunkban.

A két napos előadássorozaton több mint harminc előadó beszélt olyan témákról, mint a migráció, a terrorizmus, az árvízvédelem, vagy éppen a hagyományőrzés. Mivel a sorkatonaságot felfüggesztésével megszakadt a társadalom és a katonaság közötti élő kapcsolat, a konferencia célja egy mélyebb kapcsolatkeresés a társadalommal és a Honvédelem által végzett munka ismertetése volt.

Bár a rendszerváltás után a hadsereg nagymértékű leépítésen ment keresztül, ma már igazi fejlődésről számolhatnak be. Januárban indult, Zrínyi 2026 néven egy honvédelmi és haderő-fejlesztési program. A tisztképzés sokkal hatékonyabb lett, így például a tisztek 90 százaléka legalább egy idegen nyelvet beszél felsőfokon, harminc százalékuk pedig diplomával bír.

Dr. Besenyő János szerint elengedhetetlenül fontos, hogy az állam ma is rendelkezzen hadsereggel, és a jövő katonaságának komoly kihívásokra kell felkészülnie. Mint elmondta, ma már nem tömeghadseregek csapnak össze tűzérségi eszközökkel, hanem aszimmetrikus hadviselés, gerilla háború folyik és a terrorizmus különböző válfajaival: katonai, félkatonai szervezetek tagjaival is találkoznak. Ezzel szemben a régi típusú kiképzés nem tudja felvenni a versenyt, inkább egy egész életen át tartó felkészülésre, tanulásra van szükség.

Ebben nemcsak a hadseregeknek kell szerepet vállalni, hanem különböző hírszerző szervezeteknek, belügyi és civil szervezeteknek is. A mai konfliktusok rendkívül összetetté váltak, ezért a katonákat sokszor egyetemi tanárok, antropológusok, pszichológusok, katonai kapcsolatokat oktató szakemberek képzik – tette hozzá az ezredes.  

„A civil szférának látnia és értékelnie kell, hogy amit a katonák ellátnak, az egy speciális szolgálat. Nem egyszerű munkavállalók, sem nem zsoldosok. Az önkéntes, professzionális haderőben szolgálni azt jelenti, hogy valaki az életét leteszi az ország védelméért. Ez hazaszeretet az élet árán is. Ők nem mérlegelhetnek hogyha az embereket, az országot meg kell védelmezni – ez egy speciális szolgálat.” – mondta Dr. Besenyő János.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.