Hit Rádió

headtext helye

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Friss hírek

2018.02.05.
Aczél Dániel

Trump kezet nyújtott a Demokrata párti szavazóknak

TASR/AP

Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke a napokban tartotta meg elnöki ciklusának első évértékelő beszédét. Az elnök beszélt az amerikai gazdaság növekedéséről, bevándorlásról, drogliberalizációról és persze nem maradhatott ki Kína, Észak-Korea, valamint az Iszlám Állam sem. A beszédről Csizmazia Gábort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Amerika tanulmányközpontjának munkatársát kérdeztük.

Az amerikai közvélemény meglehetősen jól fogadta az elnök évértékelő beszédét. A megkérdezettek 48 százaléka kifejezetten jónak, 22 százaléka jónak és csupán 30 százaléka értékelte negatívan Trump beszámolóját. 

Csizmazia Gábor elmondta a műsorban: az elnök tudatosan törekedett arra, hogy szavai az ellenzék szavazói számára is egyfajta kéznyújtást jelentsenek amellett, hogy a saját szavazóit is mozgósította, hiszen idén kongresszusi választások lesznek az Egyesült Államokban.

Donald Trump hangsúlyozta beszédében, hogy elnöksége alatt az USA gazdasága erősödött: 2,4 millió új munkahely jött létre, csökkentek az adók, a tőzsdék jól állnak, a munkáltatók részéről pedig ismét kezd általánosabbá válni a béren felüli jutalmak adása. Ezzel kapcsolatban Csizmazia Gábor érdekességként jegyezte meg, hogy bár a gazdaság erősödése általában az elnökök népszerűségét hozza, Trump népszerűsége mégsem úgy nő, ahogy azt a gazdasági növekedés indokolná. 

A szakember megjegyezte azt is, hogy az elnöki évértékelőben több olyan szójáték is volt, amit kívülállóként az ember nem biztos, hogy elsőre megértett. Többek között ilyen volt az is, hogy Trump megjegyezte: nem csak a bevándorlóknak – angol kifejezéssel élve „dreamers”, ami magyarul azt jelenti, álmodozók – vannak álmaik, hanem az amerikaiak is szeretnek álmodni. Ezzel egyrészt emlékeztetett arra, hogy az amerikaiak szívesen segítenek a bajba jutott embereken. Másrészt utalt választási ígéretére, miszerint Amerikát ismét naggyá fogja tenni.

Ezzel a párhuzammal, mintegy megmagyarázva a bevándorlással kapcsolatos terveit, kijelentette: a jövőben 1,8 millió olyan személy kapna amerikai állampolgárságot, aki illegális bevándorlók gyermekeként érkeztek az Egyesült Államokba. Ennek része lenne a vízumlottó leállítása, a családegyesítésekkel kapcsolatos törvények szigorítása, valamint a választási kampányban megígér fal Mexikó és az Egyesült Államok határára.

Az elnöki beszéd kitért a drogliberalizáció kérdésére is, és a Hit Rádiónak nyilatkozó szakember szerint ezen a területen szigorítás várható, mivel az elnök a szövetségi álláspont alapján nézi a kérdést, és az sokkal szigorúbb, mint a tagállamok törvényi szabályozása.

Végül, de nem utolsó sorban Trump külpolitikai kérdéseket is megemlített, így kiemelte Kínának a szabad kereskedelem terén tapasztalható visszaéléseit, és beszélt az Oroszországot érintő szankciókról is.

LOVE ALL, HELP ALL! Foundation

Írj nekünk!

Írj nekünk!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Az űrlap elküldésével Ön hozzájárul, hogy az Ön által megadott személyes és különleges (pl. egészségügyi, vallási, politikai stb) személyes adatokat a Hit Gyülekezete egyház erre feljogosított tagjai kezeljék. Adatait a Gyülekezet saját telephelyén működő szerverein, magas fokú biztonsági intézkedések mellett, illetéktelen hozzáféréstől védve tároljuk. Adatait az Ön hozzájárulásának visszavonásáig tároljuk.

Kérhet tájékoztatást az adatai kezeléséről, kérheti azok helyesbítését, törlését is. Jogai megsértése esetén a NAIH-hoz, vagy bírósághoz fordulhat. A Hit Gyülekezete részletes adatvédelmi szabályzatát a www.hit.hu/adatvedelem oldalon találja meg.

Hit Rádió

1105 Budapest, Szent László tér 16. | +36 1 431 7011 | Artisjus szerződésszám: W/000774/2013 

Hirdetésfelvétel

benko.gyula@hitradio.hu

Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság

1376 Budapest, Pf. 997. | +36 1 468 0673  (telefon) | +36 1 468 0680 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu

A Hit Gyülekezete istentiszteleteinek teljes hanganyaga (Németh Sándor prédikációi és a színpadon elhangzó dicséretek) szerzői jogvédelem alatt áll, ezért ezeknek az adásoknak a rögzítése, sokszorosítása, másolása, értékesítése, valamint az interneten történő publikálása tilos.
A tanítások a gyülekezet megbízásából hivatalosan archiválásra kerülnek és a szükséges utómunkálatok után kiadványként vásárolhatók meg a Hit Parkban, ill. egyes esetekben nyilvánosan elérhetőek a Hit Gyülekezete központi felületein.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: szerkesztoseg@hitradio.hu. - The photos contained in the Shutterstock photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of Shutterstock. All Rights Reserved. - A Shutterstock fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni a Shutterstock előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright Shutterstock - minden jog fenntartva!

2016 © Hit Gyülekezete - minden jog fenntartva.